Student affairs application with cilent/ server architecture and web based internet access - Şair, Ümit (My University, 2000)
İstemci/ Sunucu Mimarisi ile Öğrenci İşleri Uygulaması ve İnternet Üzerinden Kayıt Sistemi Birçok orta ölçekli firmalarda tek katmanlı veritabanı sistemi kullanılmaktadır. Tek katmanlı veritabanı sistemlerinde uygulama ve veritabanı aynı dosya sistemini ortak kullanır. Lokal veritabanı veya dosyalar veritabanı bilgilerini tutmak için kullanılır. Tek katmanlı veritabanı mimarisinin birçok dezavantajları vardır. Öncelikle tek bir bilgisayarda kullanılır, çok kullanıcılı sistem sadece kullanılan sistemin çoklu terminal desteği varsa mümkün olur. İkinci olarak uygulamanın ağırlığı sadece tek bir makina üzerine yayıldığı için , hem kullanıcı kısmını hem de veritabanı kısmını yöneten bilgisayar performans kaybeder. Çözüm çok katmanlı mimaridir. İki katmanlı veritabanı mimarisinde, istemci uygulama gelen bilgiler için bir kullanıcı arabirimi sağlar ve network üzerinden uzaktaki bir veritabanı sunucusuyla direk irtibata geçer. İstemci sunucudan bilgi ister veya sunucuya bilgi gönderir. Sunucu aynı anda birden fazla istemcinin isteklerine cevap verebilir. Çok katmanlı veritabanı uygulamalarında , bir uygulama birden fazla makinaya bölünür. İstemci uygulama bilgiler için bir kullanıcı arabirim oluşturur. Bütün bilgi isteklerini ve değişiklikleri Uygulama Sunucusuna geçirir. Uygulama sunucusu da başka bir makinadaki veritabanı sunucusuyla direk haberleşerek isteği yerine getirir. Bu projede amaç Öğrenci İşleri için İstemci/ Sunucu mimarisinde bir uygulama yazmak ve bu uygulama ile beraber çalışacak çok katmanı mimaride , İnternet üzerinden kayıt sistemini oluşturmaktır. İki uygulama da aynı veritabanını kullanacak ve aynı kayıtlara ulaşacaklardır. Veritabanı tasarımı Erwin isimli bir CASE(Bilgisayar Destekli Yazılım Geliştirme) tarafından yapılacaktır. Veritabanı Sistemi ise Interbase Server olacaktır.. Uygulama Borland Delphı ıle yazılacak ve Wındows95/ 98/ NT olan makinalarda kullanılabilecektir. Bu uygulama kısmı İstemci/ Sunucu mimarisinin İstemci kısmını oluşturmaktadır. İnternet üzerinden kayıt sisteminde ise Java programlama dili kullanılacaktır. Öğrenciler internet üzerinden , istedikleri yerden web sayfasına bağlanarak verilen kullanıcı adı ve şifre ile kayıt olup , ders seçebileceklerdir. Java uyumlu programlar Netscape ve Internet Explorer web sayfasına ulasmak için kullanılacaktır. Student Affairs Application with Client/ Server Architecture and Web Based Internet Access In many middle-sized organisations, the single-tiered database architecture was being used. In single-tiered database applications, the application and the database share a single file system. They use local databases or files that store database information in a flat-file format. But single-tiered applications have many disadvantages. First of all they can only be used within one single computer, multi users can only be possible if the used system has multi-terminal capacity. Secondly the speed of the program is dependent on one machine, everything is handled by one machine so this makes the application run slowly. The solution is a multi-tiered architecture. In two-tiered database applications, a client application provides a user interface to data, and interacts directly with a remote database server through the network. A client requests information from and sends information to a database server. A server can process requests from many clients simultaneously, coordinating access to and updating of data. In multi-tiered database applications, an application is partitioned into pieces that reside on different machines. A client application provides a user interface to data. It passes all data requests and updates through an application server (also called a remote data broker). The application server, in turn, communicates directly with a remote database server. In this project the aim is to build a Client/ Server application for Student Affairs and a web based registering service on the Internet using multi-tiered architecture. Both applications will be using the same database and reach the same records. The database design will be done by a CASE tool called Erwin. The DBMS(Database Management System) will be Interbase Server . The application will be written with Borland Delphi and the application will be used in MS Windows9x and MS Windows NT systems. This application part is the Client side of the Client/ Server architecture. At the web based registering part of the project Java programming language will be used. Any student can register his courses with the given password in anywhere in the world. The Java compatible browsers Netscape and Internet Explorer can be used to reach the web site.
Keywords: Bilgisayar programlaması; BİLGİSAYAR-INTERNET; BİLGİSAYAR-WEB; Genel Konular; Sistem programlama ve programlar