Yetişkin din eğitiminde iletişim - Demir, Muhammed Hüseyin (My University, 2021)
İletişim, duygu, düşünce ve isteklerin karşılıklı olarak paylaşılmasıdır. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve beşerî ilişkilerini gerçekleştirebilmek için ömür boyu iletişime muhtaçtır. Bilgi ve haberleşmenin arttığı, toplumsal ilişkilerin daha da karmaşık hale geldiği günümüzde iletişimin önemi daha da artmıştır. Din hizmetlerinin iletişimden bağımsız bir şekilde gerçekleşmesi mümkün değildir. Dinin muhatabının insan olması nedeniyle insanlara, dinin tebliğ ve irşad edilmesi ancak etkili bir iletişimle mümkündür. Yetişkin, genel olarak öğrenim yaşını bitirmiş, bedensel ve zihinsel olarak gelişimini tamamlamış, psikolojik olgunluğa erişmiş, evlenmiş ve tam zamanlı bir işe girmiş kişi olarak tanımlanmaktadır. Camilerimizde ve Kur’an Kurslarımızda her yaştan insanla muhatap olan din görevlilerimizin özellikle de yetişkinlerle olan din eğitimi faaliyetlerinde etkin bir iletişim becerisine ihtiyaçları vardır.Çalışmamız, teorik ve ampirik olmak üzere iki yönlü bir araştırmadan oluşmaktadır. Teorik kısmında iletişim olgusunu bütün yönleriyle ele almanın yanında, yetişkinlerin fiziksel, psikolojik, sosyal, dini ve eğitim-öğretim açısından özellikleri de ele alınmıştır. Ampirik kısmında ise yetişkin din eğitimi alanında görev yapan din görevlilerinin iletişim yeterliliklerinin düzeyi din görevlileriyle birlikte, cami cemaati ve Kur’an Kursu kursiyerlere uygulanan iki ayrı anket çalışmasıyla ortaya konmaya çalışılmıştır.

Communication is sharing feelings, thoughts and demands mutually. People need communication for a lifetime in order to meet their needs and to establish human relations. Today when information and telecommunication have become widespread and social relations have become more complex, the importance of communication has increased much more. It is not possible for religious services to be rendered independent of communication. Because the addressee of religion is human, it is only possible with effective communication to preach religion and to show the true path to people.An adult is generally defined as a person who has finished his/ her education, completed his/ her physical and mental development, reached psychological maturity, married and started a job. Our religious officials who deal with people of all ages in our mosques and Koran courses need effective communication skills especially at religious education activities with adults.Our study consists of two sided research that is theoretical and empirical. In theoretical part, the phenomena of communication was reviewed in every aspect and also the characteristics of adults were reviewed in physical, psychological, social, religious and educational aspects. In empirical part, the level of communication competency of religious officials giving service in the field of adults’ religious education was tried to be revealed with two different surveys applied to religious officials together with mosque community and Koran course attendees.
Keywords: Adult; Cami; Communication; Communication in education; Din Eğitimi; Din eğitimi, Erişkinlerin; Din Görevlisi; İletişim; İletişim, Eğitimde; Koran Course; Kur’an Kursu; Mosque; Religious Education; Religious education of adults; Religious Official; Yetişkin