İlkokul 4. sınıf öğrenci̇leri̇ni̇n Türkçe di̇l beceri̇leri̇ni̇ öğrenme ile ilgi̇li̇ kaygı düzeyleri̇ni̇n incelenmesi̇ - Sak, Eda (My University, 2023)
Bu çalışmada ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dinleme, konuşma, okuma ve yazma alanlarında yaşadığı kaygının farklı değişkenler üzerinden incelenmesi ve öğrencilerin dil becerilerinde yaşadığı kaygı durumları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modeli ile yürütülen bu araştırmada tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim döneminde devlet okullarında öğrenim gören 405 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde veri toplama aracı olarak “Dinleme Kaygısı Ölçeği” (Yekeler ve Ulusoy, 2021), “İlkokul Öğrencilerinin Sınıf Önünde Konuşma Kaygısı Ölçeği” (Uysal vd., 2019), “İlkokul ve Ortaokul Öğrencileri için Okuma Kaygısı Ölçeği” (Çeliktürk ve Yamaç, 2015), “Yazma Kaygısı Ölçeği” (Katrancı ve Temel, 2018) ve araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler istatistik programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde “Bağımsız Örneklem t-Testi”, “Tek Yönlü ANOVA”, “Pearson Korelasyon Katsayısı” kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarında ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dinleme ve yazma kaygısı, cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Öğrencilerin konuşma ve yazma kaygısı, okul öncesi eğitim alma durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Okuma ve yazma kaygısı, günlük tutma durumuna göre anlamlı farklılık göstermektedir. Öğrencilerin konuşma, okuma ve yazma kaygısının okulun bulunduğu bölgenin sosyoekonomik düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın son problemine yönelik olarak dinleme kaygısı ile konuşma, okuma ve yazma kaygısı arasında; konuşma kaygısı ile okuma ve yazma kaygısı arasında; okuma kaygısı ile yazma kaygısı arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna göre dil öğrenme alanlarından birinde yaşanan kaygı durumunun diğer dil öğrenme alanını da etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan yararlanılarak bazı önerilerde bulunulmuştur.

In this study, it was aimed to examine the anxiety experienced by fourth grade primary school students in the areas of listening, speaking, reading and writing through different variables and to determine the relationship between the anxiety experienced by the students in language skills. In this research conducted with the relational screening model, stratified sampling method was used. The sample of the research consists of 405 fourth grade students studying in public schools in the 2021-2022 academic year. During the data collection process, the data collection tools were Listening Anxiety Scale (Yekeler and Ulusoy, 2021), Primary School Students' Speaking Anxiety Scale in Front of the Class (Uysal et al., 2019), Reading Anxiety Scale for Primary and Secondary School Students (Çeliktürk and Yamaç, 2015), “Writing Anxiety Scale” (Katrancı and Temel, 2018) and “Personal Information Form” prepared by the researcher were used. The quantitative data obtained in the research were analyzed using the statistical program. Independent Sample t-Test, One-Way ANOVA, Pearson Correlation Coefficient were used in the analysis of the data. According to the results of the research, the listening and writing anxiety of fourth grade primary school students differ significantly according to gender. Students' speaking and writing anxiety varies significantly depending on whether they receive pre-school education. Reading and writing anxiety varies significantly depending on the diary keeping situation. It was concluded that students' speaking, reading and writing anxiety differed significantly according to the socioeconomic level of the region where the school is located. Regarding the last problem of the research, between listening anxiety and speaking, reading and writing anxiety; between speaking anxiety and reading and writing anxiety; It was determined that there was a significant positive relationship between reading anxiety and writing anxiety. Accordingly, it has been concluded that anxiety experienced in one of the language learning areas also affects the other language learning area. Some suggestions were made using these results.
Investigation of the anxiety levels of primary school 4th grade students about learning Turkish language skills
Keywords: Dinleme kaygısı; konuşma kaygısı; okuma kaygısı; Öğrenim ve öğretim; reading anxiety; speaking anxiety; Study and teaching; Turkish language; Türk dili; writing anxiety; yazma kaygısı Listening anxiety