Öz-yeterlilik inancı: yönetici rolleri acısından bir inceleme - Işık, İdil (My University, 2002)
Bu araştırmada, bireyin belirli bir görevi yerine getirebilmek ve istenilen sonuçlara ulaşabilmek için sahip olduğu yetkinliklere ne kadar inandığını gösteren

Yeterlilik olgusu, Genel Yeterlilik ve Rol Yeterliliği çerçevesinde incelenmiştir. Sosyal Bilişsel Teori tarafından insan davranışlarının temelini oluşturduğu belirtilen Temel Yetkinlikler baz alınarak, Genel Yeterlilik İnancını ölçebilecek yeni bir soru formu geliştirilmiştir. Genel Yeterlilik, bir göreve veya alana spesifik olmayan, yaşamın farklı alanlarına genellenebilecek bir inanç düzeyidir ve bu araştırmanın temel varsayımı, bu düzeyde bir analiz yapılabilmesi için insan davranışına altyapı oluşturan temel yetkinliklerin dikkate alınması gerektiğidir. Bu yönde geliştirilen ölçüm aracı, Proaktif Davranış, Kendini Ayarlama, Duygusal Kontrol ve Kendini Sorgulama temel yetkinliklerini içeren bir faktör yapısı ortaya çıkartmıştır. Araştırmanın hedef kitlesini ilk, orta ve üst düzey yöneticiler oluşturmuştur ve genel yeterlilik inançlarının, yöneticilerin pozisyonları gereği üstlendiği rolleri yerine getirebilmeye dair inançlarını, yani Rol Yeterliliği İnançlarını ne düzeyde yordadığı araştırılmış ve iki inanç düzeyi arasında manidar bir ilişki elde edilmiştir. ABSTRACT In this study, self-efficacy was investigated in terms of general efficacy and also in terms of a new level of analysis: Role Efficacy. General Efficacy is the belief that the individual has confidence in their competencies to deal with the requirements of different tasks and domains. In order to assess General Efficacy, a new questionnaire was developed by taking the basic competencies of human behavior as defined in Social Cognitive Theory. As a result, Proactivity, Self-Regulation, Emotional Control and Self-Reflection were the main dimensions of General Efficacy. These dimensions and also general efficacy determined Role Efficacy level of the managers.
Keywords: İşletme; Yeterlilik; Yöneticiler