Katma Değer Vergisinde indirim müessesesi - Çoban, Ece Cirit (My University, 2021)
Vergiler, kamu harcamalarını finanse edebilmek için devletlerin en çok tercih ettiği kaynaklar olmuştur. Türkiye’de de bütçe gelirleri içerisinde en büyük payı vergiler oluşturmaktadır. Özellikle, verginin kolay toplanması, dolaylı olması, tüketilen malın fiyatına dahil edilmiş olması dolayısıyla katma değer vergisinin getirisi çok önemlidir. Çalışmamızda öncelikle, katma değer vergisi ve teorisi açıklanmış olup, katma değer vergisi’nin diğer vergilerden ayrıcalıklı olmasını sağlayan müesseseleri incelenmiştir. Ayrıca, bu verginin dünyada gördüğü ilgi üzerinde durulmuş olup, Türkiye'de uygulanışının tarihsel serüvenleri kısaca anlatılmıştır. Konu ile ilgili mevzuatın anlaşılırlığına katkı sağlayabilmek için katma değer vergisindeki bazı özellikli konular ele alınmış ve açıklanmıştır. Ardından, Türkiye'de indirim uygulamasının işleyişi detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmamızda, literatür taraması yönteminden yararlanılmış olup, doküman inceleme yöntemiyle gerekli veriler toplanmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katma değer vergisinin diğer vergiler içerisindeki yeri ve katma değer vergisi teorisi incelenmiştir. İkinci bölümde ise; katma değer vergisi indirim müessesesi ve Türkiye'de uygulanan indirim mekanizmasının işleyişi detaylı olarak ele alınmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise, katma değer vergisi indirim müessesinde özellik taşıyan durumlar ve sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge tespiti durumunda katma değer vergisi indirimi konusu ayrıntılı olarak incelenmiş olup, çalışmamız sonuç bölümü ile tamamlanmıştır.

The most preferred source of income of the states to finance the public expenditures have been taxes. In Turkey, taxes have the most significant share in the budget revenues. Since the tax provides ease of collection and not felt by the taxpayer through financial anesthesia, the value added tax is of great importance. Firstly, the place of added value tax among the other taxes is examined in this study as well as the taxes on expenses and value added tax on theoretical basis. The interest shown to the value added tax in the world has been emphasized, and the historical course of its implementation in Turkey is briefly explained. Several significant points in Turkish Value Added Tax are explained individually in order to help you understand the topic. And, the functioning of the discount application in Turkey is examined in detail. In this study, literature review method is used and the study is drawn in three chapters. The first chapter examines the place of value added tax among other taxes and the theory of value added tax. The second chapter discusses the establishment of the waste value tax discount and the functioning of the discount application in Turkey in detail. And the last chapter reviews the situations which constitute the characteristic of the value added tax discount implementation in detail, and the study is completed.
Keywords: allowance tax; deferred value added tax; devreden katma değer vergisi; discount implementation; discount mechanism; Finance; Hukuk; indirim mekanizması; indirim müessesesi; Katma değer vergisi; Law; Maliye; tax discount; Value-added tax; vergi indirimi Value added tax