Coğrafyada tarih okuryazarlığı - KOCALAR, ALİ OSMAN; PAMUK, AKİF (Pegem Akademi, 2023)
Coğrafya disiplininin temelde bir mekân bilimi olması ve birçok bilim dalından yararlanan yapısı ile disiplinlerarası bir bilimdir. Coğrafya ilmi mekâna ait algıları, özellikleri açıklar ve bu bağlamda diğer bilimlere destek sağlar. Şüphesiz sadece coğrafi bilgi yeterli değildir. Önemli olan bilginin bireye ne gibi beceriler kazandırdığı, nasıl bir yetkinlik sağladığı veya davranışa dönüştürdüğüdür. 21. yüzyıl yeterliklerinde coğrafya okuryazarlığının içeriğinde yer alan temel beceri ve yetkinliklerin önemi büyüktür. Yaşadığımız mekânı ve bu mekânla olan ilişkimizi anlamlandırmak ve bu mekânı sürdürülebilir bir şekilde kullanmak ancak coğrafi bilgi ile mümkündür. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem felaketi 11 ilimizi etkilemiş, önemli can ve mal kayıplarına neden olmuştur. Dünya ve Türkiye deprem tarihinde görülmemiş bu depremler ve sonrasındaki gelişmeler coğrafya okuryazarlığının ne kadar önemli ve gerekli olduğunu göstermiştir