İ.T.Ü. TRIGA Mark-II Reaktörü için parçalı yörünge kullanılarak gerçekleştirilen optimal kontrolör - (:unkn) unknown (My University, 1999)
Bu çalışmada, İ.T.Ü. TRIGA Mark-II Reaktörü için daha önce tasarlanmış olan kontrolörün daha da geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen kontrolör ana ve yardımcı olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşmuştur. Ana kontrolörde, Pontragyn'ın maksimum prensibi, yardımcı kontrolörde ise, PID yaklaşımı kullanılmıştır. Daha önceki çalışmada kontrol tasarlanırken arzu edilen güç profili, 3.dereceden bir fonksiyon olarak seçilmişti. İ.T.Ü. TRIGA Mark-II Reaktörü miliwatt düzeyinden 250kW düzeyine kadar geniş bir aralıkta çalıştırılabilmektedir. Yapılan çalışmalarda tasarlanan kontrolör, 3. dereceden tek parçalı bir yörünge ile reaktörü her türlü başlangıç koşulunda kontrol edememektedir. Başlangıç gücü lkW civarında seçildiğinde kontrolör, reaktörü 4kW 'lık bir aşımla kontrol altına alabilmektedir. Bu çalışmada, başlangıç gücünün sistem davranışına etkisini kaldıracak bir öneri getirilmiştir. Bunun için yörünge 3 parçalı olarak seçilmiştir. 1. ve 3. parçalar 3.dereceden, 2. parça ise l.dereceden bir fonksiyon olarak seçilmiştir. Yapılan uygulamalarda, gücün yörüngesi çok daha az hata ve çok daha az aşımla takip ettiği; Başlangıçtaki çalışma gücünün kontrolör davranışını olumsuz yönde etkilemediği görülmüştür.

This paper presents a more developed controller for I.T.U. TRIGA Mark-II Reactor. The controller consist of two parts: a main and auxilary controller. The main controller is based on Pontragyn's Maximum Principle and the auxilary controller is based ön PID approach. In an earlier study of the same reactor, we have chosen a third degree function for power. The reactor is able to maintain in a large interval of miliwatt to 250 kW. In the earlier studies, the controller could not be able to control the system with a third degree single trajectory at every starting conditions. The controller can be able to control the system with 4 kW overshoot. When the starting power is chosen about 1 kW. Weproposed a new method to remove the effect of starting power on the system behaviour. Thus the trajeetory was chosen three parted. The first and the third parts were third degree and the second part was chosen a second degree function. The simulation results show that the power follows the trajeetory with a small error and with a small overshoot, and the starting power level does not effect controller behaviour.
Optimal controller design for TRIGA Mark-II Reactor by using piece-vise trajectory