Yuvarlak örme peluş makinelerinde desenlendirme teknolojisi - Yılmaz, Savaş (My University, 2000)
Araştırmada temel olarak yuvarlak örme tekniği ile üretilen peluş kumaşların üretim yöntemleri ve peluş desen teknolojisinin karakteristik özellikleri incelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, temel örgü yapıları, örme teknolojisinin sınıflandırılması, örgü makinelerinin desen ve çalışma prensiplerine göre sınıflandırılması yapılmıştır. İkinci bölümde yuvarlak örme makinelerinin çalışma prensipleri, yuvarlak örme makinelerinin kısımları ve görevleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde yuvarlak örme peluş makinesi, temel üniteleri ve kontrol sistemleri anlatılmıştır. Bu bölümde yuvarlak örme peluş makinesinin diğer yuvarlak örme makinelerinden temel farkları da anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; peluş tekniğinde temel desenlendirme yöntemleri, peluş tekniği ile üretilen kumaş çeşitleri, kullanım yerleri ve bu kumaşlarda kullanılan yüzey ve zemin materyalleri hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde peluş kumaş üretimi iş akış şemasına uygun olarak peluş kumaş üretiminde takip edilmesi gereken işlemler ve amaçları anlatılmıştır. Altıncı bölüm peluş teknolojisinin karakteristik teknik özelliklerinin açıklandığı bölümdür. Bu bölümde peluş kumaşı oluşturan liflerin iğnelere beslenmesi, zemin ipliğinin makineye beslenmesi ve uygulanacak desene göre çelik ve jakar özellikleri, bağlantı şekilleri, hava basıncı memelerinin dizimleri şekiller yardımı ile anlatılmıştır. Yedinci bölümde peluş makinelerinde üretimi belirleyen değişkenler; üretim hesabı, bilgisayara desenin uygulanması, desenin makineye aktarımı konuları incelenmiştir. Ayrıca bu araştırmada elde edilen sonuçların; sanayi, eğitim, ve teknik açıdan tartışma ve değerlendirilmesi yapılmıştır.

Production methods of plush fabrics which are produced by the techniques of circular knitting, and characteristic features of plush desing technology have been examined basically in this research. In the first section of this research, basic knitting structures, being classsified the knitting technology, and being classified the kniitting machines in accordance with the principles of design and running have been reported. In the second section, operating principles, parts, and tasks of circular knitting machines have been explained. In the third section, basic units and control systems of circular knitting sliver machines have been informed. In addition, basic differences between the circular knitting sliver machines and other circular knitting machines have been presented. In the fourth section,basic designing methods of plush technique, fabric kinds which are produced by plush technique,usage fields of these, and information on the surface and the ground materials, that are used in these fabrics, have been presented. In the fifth section, processes and aims are to be followed in the production of plush fabric according to the work flow diagram of plush fabric production have been presented. In the sixth section, characteristic technical features of of plush technology have been explained. Being fed the fibres, which formthe plush fabric, into the needles, being fed the ground string into the machine, steel and jacquard features in accordance with the design, which will be applied, connection shapes, and orders of air pressure nozüls have been presented by diagrams. In the final section, the variant which determine the production in the sliver knitting machines, production calculation, being applied the desing on the computer, transferring the desing into machine have been examined. Besides, discussions and evaluations of the results gotten through this researchhave been realized according to industry,education and technique.
Keywords: Tekstil Endüstrisi-Makineler