Tıg kaynağı ile yüzeyi sertleştirilen ST37 çeliğinin mikroyapı incelemeleri - ÇELİK, ALİ ALPARSLAN; BOZKURT, YAHYA (My University, 2021)
Bu çalışmada, ER308LSi elektrotu kullanılarak TIG kaynak yöntemi ile St37 düşük karbonlu çeliğinin üzerine farklı amper değerleri kullanılarak sert kaplama işlemi yapılmıştır. Bu kaplama sırasında iki malzeme yüzeyi de ergime sıcaklığının üzerine çıkartılmış ve bu şekilde kaplanmıştır. Sert yüzey kaplaması aşınma, darbe, erozyon, sürtünme ve kavitasyon gibi etkiler nedeniyle oluşan malzeme kaybını veya aşınmayı azaltmak amacıyla bir alt tabakaya bir kaplama tabakası veya biriktirmenin uygulandığı işlemdir. Sert yüzey kaplaması, ağır aşınma koşullarına maruz kalan malzeme yüzeylerinin, makine elemanlarının performansını iyileştirmenin, kullanım ömrünü uzatmanın en kullanışlı ve ekonomik yollarından biridir. Bu sebeple sert yüzey kaplamaları sanayide geniş bir kullanım alanına sahip olmaktadır ve sıklıkla tercih edilmektedir. Sert kaplama işlemi sırasında kullanılmakta olan TIG kaynak parametrelerinden kaynak amperinin değişimi ile numunelerin yapısında meydana gelen morfolojik değişimlerin oluştuğu görülmüştür. Kaplama yapılmış numunelerin yüzeylerinden gerçekleştirilmiş olan XRF analizi ile kompozit olarak kaplamaların %7,53- 9,22 oranında Cr ve %3,93- 4,67 oranında Ni elementlerini içerdiği görülmüştür. Numunelerde değişen amper değerleri ile ferrit, ostenit ve martenzit yapılarının mevcut olduğu optik mikroskop, SEM ve EDS incelemeleri sonucu belirlenmiştir. EDS incelemeleri sonucu kaplama tabakasında bölgesel olarak % 20-25 oranında Cr elementinin varlığı görülmüştür. Ayrıca, numunelerin Vickers sertlik değerleri kompozit olarak yaklaşık kaplama tabakası ve matris tabakalarında sırası ile 500 HV0.01 ve 200 HV0.01 olarak belirlenmiştir

In this study, hardfacing process was performed on St37 low carbon steel with TIG welding method using ER308LSi electrode by using different amperage values. Hardfacing is the process by which a coating layer or deposition is applied to a substrate to reduce material loss or wear due to effects such as abrasion, impact, erosion, friction and cavitation. Hardfacing is one of the most useful and economical ways to improve the performance of material surfaces and machine elements exposed to heavy wear conditions, and to extend their service life. For this reason, hard surface coatings have a wide usage area in industry and are frequently preferred. It was observed that morphological changes occurred in the structure of the samples with the change of welding amperage, which is one of the TIG welding parameters used during the hard coating process. With the XRF analysis carried out on the surfaces of the coated samples, it was observed that the composite coatings contained 7.53-9.22% Cr and 3.93-4.67% Ni elements. It was determined that optical microscope, SEM and EDS examinations varying amperage values and ferrite, austenite, martensite structures were present in the samples. As a result of EDS examinations, the presence of 20-25% Cr element in the coating layer was observed locally. In addition, the Vickers hardness values of the samples were approximately 500 HV0.01 and 200 HV0.01 in the coating layer and matrix layer, respectively
Microstructural investigations of hardfacedSTt37 steel by tig welding
Keywords: TIG welding; Ha; TIG kaynağı; Sert Kaplama; Yüzey Sertleştirme; ER308LSi