Affetme ve ruh sağlığı ilişkisi : Depresyon ve anksiyete tanısı almış hastalar üzerine bir araştırma - Karaca, Ayşe (My University, 2019)
ÖZETAFFETME VE RUH SAĞLIĞI İLİŞKİSİ: DEPRESYON VE ANKSİYETE TANISI ALMIŞ HASTALAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMABu çalışma depresyon ve anksiyete tanısı konmuş hastalarda affetme ruh sağlığı ilişkisini incelemeyi konu edinmektedir. Araştırmada affetme eğilimi ile normal ve hasta popülasyonu, cinsiyet, yaş, medeni durum, travma sayısı, yaşam memnuniyeti, depresyon ve anksiyete değişkenleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu normal popülasyon ve depresyon ve anksiyete tanısı almış 44 erkek ve 95 kız olmak üzere toplam 139 kişiden oluşmaktadır. Araştırma verileri anket tekniğiyle toplanmış ve anket formunda kişisel bilgi formunun yanında hayat memnuniyet ölçeği, affetme eğilimi ölçeği, Heartland affetme ölçeği, Beck anksiyete ölçeği, Beck depresyon ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda affetme eğilimi ile hasta popülasyonu, cinsiyet ve depresyon değişkenleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiş iken yaş, medeni durum, travma sayısı, hayat memnuniyeti ve anksiyete değişkenleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.

ABSTRACTTHE RELATIONSHİP BETWEEN FORGIVENESS AND MENTAL HEALTH: A RESEARCH ON PATIENTS WITH DEPRESSION AND ANXIETYThis study examines the relationship between forgiveness and mental health in patients with depression and anxiety. In this study, the relationship between the tendency to forgive and normal and patient population variables, sex, age, marital status, number of trauma, life satisfaction, depression and anxiety was analyzed. The study group consisted of 139 men, 44 men and 95 women, diagnosed with depression and anxiety. The data were collected by questionnaire and the questionnaire, personal satisfaction form, lifetime satisfaction scale, forgiveness trend scale, Heartland forgiveness scale, Beck anxiety scale, Beck depression scale were used. As a result of this study, a statistically significant relationship was found between forgiveness and patient population, sex, and depression, but no statistically significant relationship was found between age, marital status , the number of trauma, the satisfaction of living and anxiety.
Keywords: Affetme; Anksiyete; Anxiety; Depression; Depresyon; Din; Mental health; Religion; Ruh sağlığı; ruh Sağlığı Forgiveness