Hazır giyim işletmelerinde verimsizliği ortaya çıkaran nedenlerin araştırılması ve bunların çözümüne yönelik alan çalışması - Kayar, Mahmut (My University, 2008)
HAZIR GİYİM İŞLETMELERİNDE VERİMSİZLİĞİ ORTAYA ÇIKARAN NEDENLERİN ARAŞTIRILMASI VE BUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK ALAN ÇALIŞMASI Verimlilik, üretim sistemleri açısından genel olarak üretim faktörlerinin etkin bir şekilde kullanımı olarak ifade edilmektedir. Üretim faktörlerinin etkin kullanımı; üretim gerçekleşebilmesi için gerekli insan, makine ve malzeme gibi temel kaynakların işletme hedeflerinin yakalanmasında israf edilmeden tüketilmesini ve meydana gelecek ürünün istenilen zaman, miktar, kalite ve mümkün olan en düşük maliyette ortaya çıkarılmasını ifade eder. Verimlilik kavramının bu denli öneme sahip oluşu hazır giyim işletmelerinde verimsizliği ortaya çıkaran nedenlerin araştırılması ve devamında bunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Hazır giyim işletmelerinin emek yoğun bir yapıda oluşu ve özellikle dikimhane departmanlarında çalışan işçilerin, toplam çalışanlar içerisindeki payının yüksek oluşu, aynı zamanda dikim işleminin hazır giyim üretiminde en önemli fiili üretim aşaması oluşu üretim hattı kurma ve montaj hattı dengeleme konusunun da önemini ortaya çıkarmaktadır. Bununla birlikte özellikle üretim hatlarında verimliliği arttırma çalışmalarında yaygın bir kullanım alanına sahip simülasyon uygulamaları, verimliliği arttıracak önerilerin fiilen uygulanmasından önce, uygulama sonrasında ortaya çıkacak sonuçlar hakkında çok önemli veriler ortaya koymaktadır. Bu tez çalışması kapsamında öncelikle verimlilik, verimlilik arttırma teknikleri kapsamında iş etüdü; üretim hattı dengeleme ve simülasyon konuları hakkında teorik bilgilere yer verilmiştir. Uygulama süreci ise anket uygulaması, işletme uygulaması, üretim hattı dengeleme uygulaması ve simülasyon uygulaması olmak üzere 4 basamaktan oluşmuştur. Anket uygulaması sonucu işletmelerin anketlere verdikleri cevaplar SPSS programıyla analiz edilerek hazır giyim işletmelerinde verimsizliği ortaya çıkaran nedenler tespit edilmiştir. Bu sorunlar içerisinde işletmeler açısından en büyük verimlilik kaybının yaşandığı dikimhanelerde karşılaşılan dikim bandı (üretim hattı) verimliliğini arttırma yönünde bir işletmede mevcut durum analizi yapılmıştır. Yapılan süre ölçümleri ve metot analizleri çerçevesinde elde edilen verilere göre, verimliliği arttırmaya yönelik iki farklı yöntem ile yeni bir üretim hattı kurulmuştur. Daha sonra bu üretim hattı simüle edilmiştir. İşletmedeki mevcut üretim hattı ile simüle edilmiş alternatif üretim hattına dair sonuçlar karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır.

STUDY OF THE CAUSES OF UNPRODUCTIVENESS IN APPAREL COMPANIES AND FIELDWORK ANALYSIS FOR THEIR SOLUTION In terms of production systems, productivity in general means an effective use of the production factors. This means to use basic resources like man, machine, and other materials to reach the production target without wasting them, and to get the required product in the desired time and quality with lowest cost. The concept of productivity is so important that in the ready-made clothing industry, studying the causes of inefficiency along with their solutions have become a necessity. Because the ready-made clothing industry undertakes an intensive work, the number of workers in the sewing department of a company is the highest. Also, the sewing process in the ready-made clothing industry reflects the importance of setting the production line and balancing the assembly line. Widely used simulation applications that increase the efficiency in the production line, helps us to get better results before implementing the efficiency increasing proposals. In the first part of this thesis, theoretical information about efficiency, balancing the production line and simulation are presented. The application process on the other hand, consists of the following 4 steps: the survey application, management application, balancing production line and the simulation. By applying the survey, answers given to the survey are analyzed by SPSS program and the problematic results are identified and reasons of inefficiency in the ready-made clothing industry are brought to light. By applying the survey, reasons of inefficiency in the ready-made clothing industry are brought to light, and answers given to the survey are analyzed by SPSS program and the problematic results are identified. According to the survey, the sewing department, which has the highest inefficiency rate, is taken into consideration. Analysis of increasing the efficiency in the production line in a factory is performed. Within the scope of timing calculations and method analysis, the results are taken by increasing the production suggestions, and by establishing a new production line on two different systems. The production line is simulated by Automod Simulation Program. Results are given by comparing the existing production line with the suggested simulated production line.
Keywords: Hazır Giyim; Verimsizlik_İşletmeler