Enterobacterales Üyelerinde Nadir Bir Plazmid _x000D_ Aracılı A Sınıfı Beta Laktamaz Olan IBC-1'in _x000D_ Araştırılması - ALTINKANAT GELMEZ, GÜLŞEN; HASDEMİR GÖKBOĞA, MÜNEVVER UFUK (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tüm dünyada sıklıkla gözlemlenen geniş spektrumlu beta laktamazları (GSBL) TEM, SHV ve CTX-M ve nadir görülen IBC-1 beta laktamaz enziminin varlığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Hastanesinde yatan hastaların klinik örneklerinden izole edilen, fenotipik olarak GSBL üreten ve IBC-1 fenotipi gösteren 30 köken çalışmaya dahil edilmiştir. Antibiyotik duyarlılık testleri disk difüzyon ve agarda dilüsyon yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. GSBL enzimlerinin fenotipik olarak saptanmasında E-test ve çift disk sinerji yöntemi kullanılmıştır. GSBL üretiminden sorumlu olan genlerinin varlığını saptamak amacıyla polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yapılmıştır.Bulgular: Kökenlerin tamamı, imipeneme duyarlı bulunurken, ampisilin, amoksisilin klavulanik asit, piperasilin, seftazidim ve trimetoprim sülfametaksazole dirençli olarak; saptanmıştır. E-test yöntemiyle 4 köken tanımsız, 26 köken ise GSBL pozitif saptanmıştır. Çift disk sinerji yöntemi ile 2 köken fenotipik olarak IBC-1 pozitif iken, 5 köken şüpheli pozitif olarak belirlenmiştir. Kökenlerimizin blaTEM, blaSHV ve blaCTX-M genlerini taşıma oranı sırasıyla %73,3, %60 ve %56,6 olarak belirlenmiştir. blaIBC geni ise hiçbir kökende saptanmamıştır. Sonuç: İlk olarak Yunanistan’da saptanan IBC-1 enzimi ülkemiz için henüz bir tehlike oluşturmazken GSBL pozitif kökenlerde TEM, SHV ve CTX-M enzimlerinin oranı oldukça yüksek olarak tespit edilmiştir.

Objective: The aim of the study was to investigate the presence of _x000D_ extended -spectrum beta-lactamases (ESBL) TEM, SHV, and CTX-M _x000D_ which are frequently observed all over the world, and the rare IBC?1 beta-lactamase enzyme. _x000D_ Material and Method: Thirty strains that isolated from various _x000D_ clinical samples from inpatient at Marmara University Hospital, _x000D_ which were phenotypically positive for ESBL, and IBC-1were in?cluded in the study. Antimicrobial susceptibility tests were per?formed both by disk diffusion and agar dilution tests. E-test and _x000D_ double-disc synergy method (DDS) were used for phenotypic _x000D_ detection of ESBLs. The presence of ESBL genes was detected by _x000D_ polymerase chain reaction (PCR)._x000D_ Results: All strains were susceptible to imipenem while ampicil?lin, amoxicillin-clavulanic acid, piperacillin, ceftazidime, and tri?methoprim-sulfamethoxazole were resistant. While 4 strains were _x000D_ unidentified, 26 strains were detected as ESBL positive by E-test. _x000D_ Two strains were phenotypically positive for IBC-1 with DDS, while _x000D_ 5 strains were identified as doubtful. The rate of carrying the blaTEM, _x000D_ blaSHV, and blaCTX-M genes of strains was 73.3%, 60%, and 56.6%, _x000D_ respectively. The blaIBC gene was not detected in any of the strains._x000D_ Conclusion: While the IBC-1 enzyme, which was first detected in _x000D_ Greece, have not caused a threat to our country yet, the rate of _x000D_ TEM, SHV, and CTX-M enzymes were found to be quite high.
Investigation of IBC-1, a Rare Plasmid-Mediated Class A Beta-lactamase in Members of Enterobacterales