Bir Çocuk Psikiyatri Ayaktan Tedavi Ünitesine Başvuran Çocuk ve Ergenlerde Gözlenen Psikiyatrik Bozuklukların Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Amaç: Bir çocuk psikiyatrisi polikliniğine başvuran çocuk veergenlerin değerlendirilmesi ve bu grupta gözlenen psikiyatrikbozuklukların gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini Şubat-Nisan 2015döneminde ilgili kurumun Çocuk Psikiyatrisi polikliniğinesağlık kurulu raporu talebi dışında başvuran 7-17 yaş aralığında118 çocuk (7-12 yaş) ve 103 ergen (13-17) oluşturmaktadır.Çocuk ve ergenlerdeki psikopatoloji, psikiyatrik görüşmede“Duygulanım Bozuklukları ve S izofreni Görüs me Çizelgesi -S imdi ve Yas am Boyu S ekli- Türkçe Uyarlaması” kullanılarakdeğerlendirilmiştir.Bulgular: Yaş ortalaması 11.8±3.0 olan örnekleminçoğunluğu erkek çocuklarından (%60.2) oluşmakta veneredeyse yarısında (%47) en az iki psikiyatrik eş tanıbulunmaktaydı. En sık gözlenen psikiyatrik bozukluklarsırasıyla; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (%35.5),özgül fobiler (%27.6), diğer anksiyete bozuklukları (%19.5),karşıt olma karşı gelme bozukluğu (%18.6), depresif bozukluk(%17.6), obsesif kompülsif bozukluk (%14.9), tik bozuklukları(%10.9), enürezis noktürna (%9.5) ve travma sonrası stresbozukluğu (%5) olarak bulunmuştur. Özgül fobi (P=0.010) ilediğer anksiyete bozukluklarının (P=0.049) kızlarda, dikkateksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (P=0.020) ile karşıt olmakarşı gelme bozukluğunun (P=0.003) ise erkeklerde daha sıkolduğu belirlenmiştir. Polikliniğe başvuran 47 (%21.3) çocuktaise herhangi bir psikopatoloji saptanmamıştır.Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, erkek çocuklarınınpolikliniğimize daha çok başvurduklarını, başvuran çocuklardapsikiyatrik tanıların çeşitlilik gösterdiğini, anksiyetebozukluklarının kızlarda, dikkat eksikliği ve hiperaktivitebozukluğu ile karşıt olma karşı gelme bozukluklarının iseerkeklerde daha sık olduğunu ve eş tanı sıklıklarının daoldukça yüksek seyrettiğini göstermiştir.

Objectives: The study aimed to make a semi-structured evaluation of children and adolescents who applied to child psychiatry outpatient clinic of a hospital and to identify psychiatric disorders in this group. Material and Method: The sample is constitued by 118 children (7-12 years) and 103 adolescents (13-17 years) between ages 7-18 years, who applied to the outpatient clinic between February-April 2015, with the exclusion of children who apply for legal reporting about children‟s health status. Psychopathologies in children and adolescents were evaluated by detailed psychiatric examination, along with “Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children-Present and Lifetime Version (K-SADS-PL)”. Results: Mean age was found as 11.8±3.0 years, and the majority of the sample was formed (60.2%) by boys. Almost half of the sample (47%) had at least two psychiatric comorbidities. The most prevalent psychiatric disorders were Attention deficit hyperactivity disorder (35.5%), specific phobias (27.6%), other anxiety disorders (19.5%), oppositional defiant disorder (18.6%), depression (17.6%), obsessive compulsive disorder (14.9%), tic disorders (10.9%), enuresis nocturna (9.5%), and post-traumatic stress disorder (5%) respectively. Attention deficit hyperactivity disorder (P=0.020) and oppositional defiant disorder (P=0.003) were more common among boys, while specific phobias (P=0.010) and other anxiety disorders (P=0.049) were more prevalent among girls. No psychopathology was observed in 47 (21.3%) children and adolescents. Conclusion: Our results showed male dominancy in applications to our outpatient clinic. Anxiety disorders were more prevalent among girls while attention deficit hyperactivity disorder and oppositional defiant disorder were more prevalent among boys. Comorbidity rates were also high.
Evaluation of Psychiatric Disorders Among Children and Adolescents Who Applied To An Outpatient Service
Keywords: Pediatri; Psikiyatri; Psikoloji; Sosyoloji