Suriyeli çocuk göçmenlerin anaakım medyadaki temsili - İhtiyar, Bilgehan (My University, 2017)
ÖZETSuriyeli göçmen çocukların yaşadığı dram, 3 yaşındaki Aylan bebeğin cansız bedeninin kıyıya vuran görüntüsüyle gündeme gelmiştir. Hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunda gündemin bir numaralı konusu olmuştur. Bu çalışmada Suriyeli göçmen çocukların söylem bakımından Türkiye’deki medyada nasıl temsil edildiği incelenmiştir. Söylem analizi ve göstergebilim analizi yapılarak Cumhuriyet, Sabah, Hürriyet gibi ideolojik açıdan öne çıkan gazetelerin üç aylık sürede yayınlanan haberleri incelenmiştir. Bu haberlerde özellikle Aylan bebeğin fotoğrafının etkisiyle Suriyeli göçmen çocukların medyada temsili konusunda ne gibi bir değişiklik getirdiği araştırılmıştır. Çocukların genelde mağduriyetine yer verilerek mahremiyetlerinin göz ardı edildiği görülmüştür.Sığınmacı çocukları yeniden hayata bağlayacak olan eğitim, sağlık ve sosyal aktivite gibi her çocuğun hakkı olan konularda yeterince temsil edilmediği görülmüştür.

ABSTRACTThe tragedy of Syrian immigrant children became the main topic of conversations by the 3 years old baby Aylan’s death body hitting shore. It has been the number one subject on national as well as international public opinion. In this study, it is investigated how Syrian immigrant children are represented in Turkish media in terms of discourse. Newspapers known for their ideology, such as Cumhuriyet, Sabah and Hürriyet are examined for a period of three months and made discourse and analyzed semiotically. It was researched how Syrian immigrant children were shown in news after baby Aylan’s picture. As result childeren’s privacy was published and their intimacy was igroned. Topics, which could bring them back to normal life like education, health and social activities were not represented adequately.
Keywords: discourse; Fotoğraf Syrian immigrant children; Göçmenler, Medyada; Göstergebilim; Medya; Mülteciler, Suriyeli; photograph; semiotics; Sosyal yönler; Söylem; Suriyeli çocuklar; Suriyeli Göçmen Çocuklar; Türkiye