Bilimsel iletişim beceri etkinlikleri ile desteklenmiş öğretimin 8. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, üst düzey düşünme ve bilimsel iletişim becerilerine etkisinin incelenmesi - Bayer, Elif (My University, 2024)
Bilimsel iletişim becerileri; bilgiyi bulma, işleme ve iletme becerilerinden oluşmaktadır. Bu becerilere sahip olmak, içinde bulunduğumuz yüzyılda gelişen dünyaya uyum sağlamanın yanı sıra; akademik, kişisel yaşam ve iş hayatında başarılı olabilmek adına gereklidir. Bu araştırma, bilimsel iletişim beceri etkinlikleri ile desteklenmiş öğretimin öğrencilerin akademik başarılarına, üst düzey düşünme ve bilimsel iletişim becerilerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin bir arada olduğu karma yöntem kullanılmıştır. Uygulaması 6 hafta süren bu araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 yılında bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 60 adet 8. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Deney grubunda öğretimde araştırmacı tarafından hazırlanan bilimsel iletişim becerileriyle desteklenmiş öğretim kullanılırken kontrol grubunda mevcut öğretim yaklaşımı uygulanmıştır. Araştırmada nicel veriler Akademik Başarı Testi, Biliş Üstü Ölçeği, Bilimsel Süreç Becerileri Testi ile toplanmıştır. Nitel veri toplamak için ise; İklim Değişikliği ve GDO konularını içeren Bilimsel İletişim Becerileri Anketi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS kullanılmış, bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi yapılmıştır. Araştırmanın nitel verileri içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, gerçekleştirilen öğretimden sonra kontrol ve deney grubu öğrencilerinin akademik başarı, üst düzey düşünme ve bilimsel iletişim becerileri testlerinden aldıkları puanlar arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Fen öğretiminde bilimsel iletişim becerilerini içeren öğretimin sıklıkla kullanılması, okul kitaplarının buna göre düzenlenmesi ve öğrencilerin bilimsel iletişim becerilerinin geliştirilmesine yönelik öğretim uygulamaları yapılması önerilmektedir.

Scientific communication skills include the skills of finding, processing, and transmitting information. Having these skills is necessary not only to adapt to the rapidly developing world in this century but also to be successful in academic, personal and business life. This research aims to examine the effect of teaching supported by scientific communication skill activities on students' academic achievement, scientific literacy, higher-order thinking, and scientific communication skills. In the research, a mixed approach combining quantitative and qualitative data collection methods was used. The study group of this research, which took 6 weeks to implement, consisted of 60 8th-grade students studying at a public secondary school in 2021-2022. While teaching supported by scientific communication skills prepared by the researcher was used in the experimental group, the current teaching approach was applied in the control group. In the research, quantitative data were collected with the Academic Achievement Test, Metacognition Scale, and Scientific Process Skills Test. As a qualitative data collection tool; The Scientific Communication Skills Survey, which included the topics of Climate Change and GMOs, was used. The SPSS program was used to analyze the quantitative data obtained in the study, and a t-test was performed for dependent and independent groups. The qualitative data of the research were evaluated with content analysis. According to the results obtained from the research, it was shown that after the instruction, there was a significant difference between the scores of the control and experimental group students in the academic achievement, higher-order thinking, and scientific communication skills tests, in favor of the experimental group. It is recommended that teaching that includes scientific communication skills be frequently used in science teaching, school books are arranged accordingly, and teaching practices are carried out to develop students' scientific communication skills.
Investigation of the effect of teaching supported by scientific communication skills activities on academic achievement, highlevel thinking and scientific communication skills of 8th grade students
Keywords: Bilim; Bilimsel İletişim Becerileri; Bilimsel Süreç Becerileri; Biliş Üstü Beceri; Climate Change; Eğitim modelleri; GDO; GMO; Higher Order Thinking Skills; İklim Değişikliği; Metacognitive Skills; Öğrenim ve öğretim (Ortaöğrenim); Science; Scientific Process Skills; Socioscientific issues; Sosyobilimsel Konular Scientific Communication Skills; Study and teaching (Elementary); Training models; Üst Düzey Düşünme Becerileri