Kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi için bir model önerisi - Kızılboğa, Ruveyda (My University, 2012)
Kurumsal Risk Yönetimi, İç Denetim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ÖZET KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ ODAKLI İÇ DENETİM VE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇİN BİR MODEL ÖNERİSİ Son yıllarda birçok araştırmacı, özel ve kamu sektörü yöneticileri kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim sistemine artan ölçüde ilgi göstermeye başlamıştır. Ancak, Türkiye’deki literatür incelendiğinde bu konuda teorik ve uygulamalı yeterli sayıda çalışmanın olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim sistemine ilişkin kavramlara dair bilgi eksikliğini gidermek için bu tür bir çalışmaya gereksinim duyulmuştur. Bu tez, kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim sisteminin Türk belediyesindeki niteliğini ve uygulanabilirliğini tespit etmeye yönelik teorik ve ampirik bir araştırmadır. Bu tezin amacı, kurumların “kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim sistemi neden gerekli?” sorusunu sormasını sağlamak ve bilinçli bir şekilde sistemi kurumlarına adapte etmelerinin yol ve yöntemlerinin açıklamaktır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki müfettişler, iç denetçiler ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’ndaki yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmanın ve modellemenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelinde gerçekleştirilmesinin sebebi; belediyenin gerek kurumsal yapısı gerekse hizmet alanı ve hizmet ettiği nüfus büyüklüğü açısından diğer büyükşehir belediyelerinden farklılaşmasıdır. Araştırmanın bulgularından, risk yönetim sisteminin İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mali hizmetler alanında dikkate alındığı ve geleneksel risk yönetim sistemine yatkınlığın söz konusu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular, kurumun kurumsal risk yönetim sistemine yatkınlığı ve yaklaşımı açısından değerlendirildiğinde ise kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim sisteminin üst yönetici tarafından desteklendiği takdirde kuruma kolaylıkla adapte edilebileceği ve faydalı sonuçlar ortaya çıkarabileceği düşünülmektedir. Araştırmanın bulguları kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim sisteminin gereksiz bir bürokrasi olduğu algısı yerine kuruma değer katacağına ve iç denetçilerin sistemin kurulum ve uygulanma aşamasında danışman sıfatıyla aktif rol alması gerektiğine inanıldığını ortaya koymaktadır. Çalışmada son olarak, araştırmanın bir takım kısıtları olduğu belirtilmiş ve gelecekte yapılacak araştırmalar için birtakım öneriler sunulmuştur. Enterprise Risk Management, Internal Audit, Istanbul Metropolitan Muncipality

ENTERPRISE RISK MANAGEMENT BASED INTERNAL AUDIT AND A PROPOSAL FOR ISTANBUL METROPOLITAN MUNICIPALITY In recent years, many researchers, private and public organization executive managers have been increasingly interested in the enterprise risk management based internal audit system. But when investigating literature in Turkey, it was identified that there is not sufficient number of theoretical and practical study on this issue. This study was required to close the gap of knowledge about enterprise risk management based internal audit system. This thesis is theoretical and empirical study that focused on identifying the enterprise risk management based internal audit system's qualification and applicability at Turkish municiaplity. The purpose of this thesis is provide to ask “why is the enterprise risk management based internal audit system necessary?” and explain the way and methods for adapting the system consciously at their institution. The sampling of this study consists of Istanbul Metropolitan Municipality inspectors, internal auditors and Financial Services Departments executives. The reason for chosing this instance is that Istanbul is different from other municipalities because of the organizational structure, size of the service area and serves a greater populatin. The findings of the research revealed that risk management system are considered at financial area and institution risk mangement system is close to traditional risk management. When the institution’s susceptibility and approach of the enterprise risk management is taken into consideration, the results indicated that if senior manager supports the system, it might be adapted to the institution easily and reveal useful results. The results revealed that respondents were agreed about the enterprise risk management based internal audit system is not unnecessary bureaucracy and the system will add value to the institution. Also, results indicated that internal auditors should have active role in the establishment and implementation of the system as a consultant. Finally, some implications and limitations of this research were discussed, and future research directions are made.
Keywords: İç Denetim; Kurumsal Risk Yönetimi; Mahalli İdareler (Belediyeler)