Deprem Oluş Sıklığının Poisson Dağılımına Uygulanabilirliği Üzerine Bir Deneme - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bilindiği gibi Türkiye dünyanın en etkin deprem kuşağı olan Akdeniz deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de bilimsel çalışmalara dayanarak sık sık oluşacak depremlerle Türkiye'nin gerek can gerekse ekonomik kayıplara uğrayacağı bir gerçektir. Bu çalışmada, son 100 yıllık sürede Türkiye'de kaydedilen ve büyüklüğü 6 ve üzerinde olan depremler dikkate alınarak gelecek yıllar için bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada deprem verilerinin dağılımının ki - kare uygunluk sınamasına göre Poisson dağılımına uygunluğu test edilmiş ve H0 hipotezi kabul edilmiştir. Varılan sonuçlardan birkaç örnek vermek gerekirse, bir yıl içerisinde en az bir adet M>6 deprem olma olasılığı %94, en az iki adet M>6 deprem olma olasılığı %77 olarak hesaplanmıştır. Bu bağlamda,devlet birimleri ile üniversiteler arasındaki koordinasyonu sağlayarak, bilgi alışverişini hızlandırarak ve verilerin büyük bir hızla ve geç kalınmadan elektronik ortamda işlenerek ilgili herkesin kullanımına sunulması sağlanmalıdır. Bu araştırmalar, depremin yaratacağı felaketi, şiddet dağılımının öngörülebilmesi ve bu şiddette bir felaketin ne şekilde ani bir kurtarma yardımını gerektireceğinin tahmin edilmesi açısından çok önemlidir.

As it is known, Turkey is on the Mediterranean Earthquake Zone, the most effective earthquake zone in the world. In the past and in future as well, it is a fact that Turkey will face loss of lives and economical losses due to earthquakes according to the scientific studies. This study based on the data of the last 100 years of Turkey, calculates that an earthquake bigger than level 6 (M>6) is possible in the incoming year. According to the assumption to the study, examined earthquake data is conforming with the Poisson distribution, chi-Square conformity test was done and Ho hypothesis is accepted. If some examples are given from the results, possibility of a M>6 earthquake in the incoming year is 94 %, and two M>6 earthquakes is 77 %. So governmental units and universities must be coordinated, information transfer must be speed up, data must be processed at electronic environment without being late and must be available to the usage of everybody. These studies are very important in order to estimate the disaster of the earthquake, distribution of level and urgent rescue studies.
An Essay on Acceptability of Poisson Distribution for Frequecy of Earthquake Occurrence