Sürrenal kitlelerin ayırıcı tanısında Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin tanısal etkinliği - Mellatdoust, Sepide (My University, 2010)
Çalışmamızın amacı, single-shot echo-planar difüzyon MR (SS-EPI) tekniğiyle, sürrenal kitlelerin ‘görünür difüzyon katsayısını (ADC)’ ölçmek ve lezyonların benign-malign ayırıcı tanısına katkısını araştırmaktır. Çalışmada sürrenal kitlesi bulunan 69 olgu [19 malign kitle, 50 benign kitle] 1.5 T, solunum tetiklemeli DW-SS-EPI MR tekniğiyle incelendi (b değerleri: 0, 400, 800 s/ mm2). Tanılar cerrahi rezeksiyon, histopatolojik veri ya da uzun süreli klinik radyolojik izleme ile belirlendi. Cihaz tarafından ADC haritaları otomatik olarak oluşturulup tüm lezyonların ADC değerleri bu haritalar üzerinden hesaplandı. ADC değerlerinin ortalaması; benign sürrenal kitlelerde (0.99±0.34), malign sürrenal kitlelerde (1.12±0.24) olarak bulundu. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.482>0.05). Sürrenal kitlelerinin benign-malign ayırıcı tanısında , SSEPI sekansıyla ölçülen ADC değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı.

The purpose of our study was to determine apparent diffusion coefficients (ADCs) of surrenal lesions on the basis of respiratory triggered diffusion-weighted single-shot echo-planar MR imaging sequence (DW-SS-EPİ) and to evaluate whether ADC measurements can be used to differatiate benign-malign surrenal lesions. In our study 69 patients ( 19 malign lesion, 50 benign lesion ) examined with 1,5 T respiratory triggered diffusion-weighted single-shot echo-planar MR ( b-values 0, 400, 800 s/ mm2). Results were correlated with surgical resection, histopathologic data and long term follow-up imaging. ADC maps are automatically done by Magnetom Vision: Siemens Erlangen MRI working console and all ADC values are calculated by the way of this ADC map. Mean ADC values are found; (0.99±0.34) for benign lesions; (1.12±0.24) for malign lesions. Mean ADC values between two groups was statistically meaningless (p=0.482>0.05). Measurements of the ADCs of surrenal lesions on the basis of a respiratory triggered DW-SS-EPI sequence is not a useful supplementary method for lesion characterization.
Keywords: Radyoloji