Çekilmemiş bir diş köküne eşlik eden reaktif kemik gelişimi - Elçin, Mehmet Ali; Erçalık Yalçınkaya, Şebnem; Dergin, Gühan (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Çene kemiklerinde en sık görülen kistler odontojenik kistlerdir. Radiküler kist periodontal aralıktaki Malassez epitel artıklarının devital bir dişe ait enflamasyon uyaranlarıyla kistik değişikliğe uğramasıyla oluşan bir kisttir. Radyolojik olarak çevresi belirgin sınırlı ve ortası radyolusenttir. Tanı konulması zor olmamakla birlikte bazen kesin radyolojik tanı için birden fazla görüntüleme yöntemi gerekebilir. Burada amaçlanan diş çekimi sonrası bırakılmış molar diş köküyle birlikte farklı bir lokasyonda görülen reaktif kemik gelişiminin eşlik ettiği radiküler kist vakasını sunmaktır.
Keywords: Odontojenik kist, reaktif kemik gelişimi