Bronşektazili hastalarda kolistin, tigesiklin, rifampisin ve imipenem’in tek başına ve kombinasyonlarının polimorf nüveli lökosit fonksiyonları, oksidatif stres, oksidan ve antioksidan enzimler üzerine etkilerinin in vitro araştırılması - Gürbüz, Burçak (My University, 2013)
1.ÖZET Çalışmamızda, terapötik konsantrasyonlarda kolistin (4 µg/ ml), tigesiklin (0.87 µg/ ml), rifampisin (7 µg/ ml) ve imipenemin (30 µg/ ml) tek başına ve kombinasyonlarının bronşektazili hastaların polimorf nüveli lökosit (PNL) fonksiyonları (fagositik aktivite ve hücre içi öldürme aktivitesi) ve malondialdehit (MDA) düzeyi, süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve miyeloperoksidaz (MPO) aktiviteleri üzerine etkileri in vitro araştırılmıştır. PNL’ler Ficoll-hypaque gradient santrifüj yöntemi ile izole edilmiş ve fagositik aktivite ve hücre içi öldürme aktivitesi tayini Alexander’ın yöntemi modifiye edilerek yapılmıştır. Protein tayini Bradfort’un metodu kullanılarak, lipit peroksidasyonun göstergesi olarak malondialdehit (MDA) miktarı Beuge’nin metodu, süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi Sun ve arkadaşlarının metodu, glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivitesi Paglia ve Valentine'nin metodu, miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi Hillegas ve arkadaşlarının metodu kullanılarak ölçülmüştür. Tüm sonuçlar istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Bronşektazili hastalarda kolistin, tigesiklin, rifampisin ve imipenemin tek başına ve kombinasyonları, fagositik aktivite (p<0.0001) ve hücre içi öldürme aktivitesini (p=0.0113, p=0.0020, p=0.0056, p=0.0013, p=0.0008, p=0.0014, p=0.0061, p=0.0036, p=0.0012) kontrole göre anlamlı olarak artırırken; MDA düzeyi, SOD, GSH-Px ve MPO aktivitelerini kontrole göre anlamlı olarak azaltmıştır (p<0.001). Anahtar Sözcükler: Antioksidanlar, bronşektazi, fagositoz, oksidatif stres,polimorf nüveli lökosit fonksiyonları. 1.

In Vitro Investigation of the Effects of Colistin, Tigecycline, Rifampicin and Imipenem Alone and Combinations, on Polymorphonuclear Leukocyte Functions, Oxidative Stress, Oxidant and Anti-Oxidant Enzymes in Patients with Bronchiectasis. In our study was investigated the in vitro effect of colistin (4 µg/ ml), tigecycline (0.87 µg/ ml), rifampicin (7 µg/ ml) and imipenem (30 µg/ ml) at therapeutic concentrations and malondialdehyde (MDA) level, superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px) and myeloperoxidase (MPO) activity on polymorphonuclear leucocyte (PMN) functions (phagocytic and intracellular killing activity) of patients with bronchiectasis. PMNLs were isolated from venous blood by Ficoll-hypaque gradient centrifugation method. Phagocytic activity and intracellular killing activity were assayed by modified Alexander’s method. MDA levels were determinated by Beuge’s method, SOD, GSH-Px and MPO activities were assayed by Sun’s, Paglia and Valentine’s and Hillegas’s, methods respectively. All results are statistically evaluated. Phagocytic (p<0.0001), and intracellular killing activity (p=0.0113, p=0.0020, p=0.0056, p=0.0013, p=0.0008, p=0.0014, p=0.0061, p=0.0036, p=0.0012) in the PMN of patients with bronchiectasis significantly increased when compared to the control. Enzyme activity (SOD, GSH-Px and MPO) and MDA level significantly decreased (p<0.001) in patients with bronchiectasis when compared to the control. Key words: Antioxidants, bronchiectasis, phagocytosis, oxidative stress, polymorphonuclear leukocyte functions.
Keywords: Farmasotik; Mikrobiyoloji