Ceza muhakemesi hukukunda müdafi ve müdafiin görev ve yetkileri - Duran, Ayhan (My University, 2011)
Elinizdeki bu çalışma kamusal gücü elinde bulunduran ve hâkim konumda olan iddia ve yargılama makamlarına karşı, daha zayıf ve korunması gereken bir durumda olan şüpheli ve sanığın ve onları savunmak için oluşturulmuş kamusal savunma makamında bulunan ve diğer ceza muhakemesi süjeleri gibi otoriter gücü olmayan müdafiin konumunu güçlendirmesi ve dolayısıyla savunma hakkının tam manasıyla sağlanması maksadıyla oluşturulmuş bir çalışmadır. Bu bağlamda, müdafilik kavramı ile ilgili olarak, hukuk devleti, savunma hakkı, adil yargılanma hakkı, diyalektik olarak ceza muhakemesi süjeleri gibi kavramlar üzerinde durularak bu kavramlar ile savunma olgusu ve müdafilik kavramlarının ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özellikle kanuni düzenlemelerde ve öğretideki görüşler doğrultusunda müdafiin hukuki statüsünün değerlendirilmesi yapılmış, gerek soruşturma gerekse kovuşturma evrelerinde müdafiden yararlanma biçimleri çeşitli şekilde ele alınmıştır. Bununla birlikte tezin sonuç kısmında ise müdafie tanınan yetkiler ve yüklenen yükümlülükleri ele alınarak, kapsamının belirlenmesi amacıyla çeşitli boyutları ile müdafilik kurumu irdelenmiştir. Sonuç olarak, savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılabilmesi amacıyla, araştırma konumuz olan müdafiin konumunu güçlendirmek ve diğer iki ceza muhakemesi süjeleri ile denk bir konuma gelmesi amacıyla, mevcut aksaklıklara yer vererek, çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Esas amaç tabi ki savunma makamının güçlenmesi ile birlikte, savunma hakkının gereği gibi kullanılabilmesi ve toplumun hukuka olan inancını tam anlamıyla sağlamaya çalışmak olmuştur. dafi, Müdafiin hukuki statüsü, Müdafiden yararlanma biçimleri, Müdafiin görev ve yetkileri.

This study aims to enable the rights of defense of suspected and defendant who are weaker and need to be protected against to the ones who holds public power and superiority, namely claim and judgment positions. In order to sustain the defense rights of defender who is at the position of public defense but not owns authoritative power as other criminal procedure members such as claim and judgment positions, the position of defender needs to be strengthened, and thus, rights of defense are provided adequately, by way of aim of this study. In this context, the relationship between fact of defender - defense and other notions related with the concept of defender, such as state of law, right to due process, dialectic members of criminal procedure are put forward. Specifically, legal status of defender is assessed according to legal regulations and theory and the ways of benefiting from defenders at the stages of enquiry and prosecution is dealt with. Additionally, in order to set the covering of defender, appointments and qualifications of defender and institution of defense are examined in various perspectives at the final part of the thesis. In conclusion, current disruptions are considered and various suggestions are proposed with the aim of sustaining the use of rights of defense effectively, strengthening the position of defender and enhancing defender to a position which is counter balancing the other two members of criminal procedure. Strengthening the defense position, delivering the rights of defense and keeping public’s trust on legal system properly are also the fundamental aim of this study. Key Words: Defense, Defender, Legal status of defender, Ways of benefiting from defender, Appointments and qualifications of defender.
Keywords: Ceza Hukuku; Kamu Hukuku