İnternet reklamları ve WOM stratejileri - Öztürk, Eda (My University, 2012)
nternet reklamları, ağızdan ağıza reklam, internette ağızdan ağıza reklam. ÖZET İNTERNET REKLAMLARI ve WOM STRATEJİLERİ Ağızdan ağıza reklam en eski reklam türlerinden biridir. Son yıllarda ağızdan ağıza reklamın hızlı gelişiminin altında yatan güç ise internetin yükselişi olmuştur. İnternet ağızdan ağıza reklam için yeni kanallar yaratmıştır. Sosyal paylaşım siteleri bu yeni kanallar içerisinde en önde gelenlerden birini oluşturmaktadır. Tüm bu gelişmelere rağmen internette ağızdan ağıza reklam halen yeni bir olgudur ve alanda konuya dair sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada önce internet reklamlarının gelişimine yer verilmiş ardından ise internette ağızdan ağıza reklam uygulamasının özellikleri, bileşenleri ve türleri üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada internet kullanıcılarının sosyal paylaşım sitelerine ve söz konusu kanallarda yer alan reklamlara yönelik tutumu kalitatif ve kantitatif yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Burada sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada fokus grup ve anket sonrasında kullanıcıların sosyal paylaşım sitelerinde yer alan reklamlara yönelik tutumunu belirleyen faktörler; bilgi, eğlence, gündem belirleme ve rahatsızlık olarak belirlenmiştir. nternet advertising, word of mouth advertising, online word of mouth.

INTERNET ADVERTISING AND WOM STRATEGIES Word of mouth is one of the oldest form of advertising. The emergence of word of mouth advertising is fueled by the rise of internet. Internet is created a new channel for word of mouth advertising and social networks are one of them. But it’s still a new phenomen and there are not much study done in this field. Therefore this study starts from the development of internet advertising and go through the features, components and types of word of mouth advertising focused on internet. In this research consumer attitudes towards social networks and advertising on these channels are investigated by a qualitative and quantitative research. As a social network Facebook and Twitter are examined. After focus group studies and survey; informativeness, entertainment, irritation, agenda setting are found as factors of determinative of the consumer attitude toward social networks ads.
Keywords: İnternet; Reklamcılık