İş sözleşmesinin geçersiz nedenle feshinin sonuçları - Aydın, Eylem (My University, 2011)
zleşmesi, Geçersiz Neden, Fesih, İşe İade, İş Güvencesi Tazminatı, Boşta Geçen Süre Ücreti ÖZET İŞ SÖZLEŞMESİNİN GEÇERSİZ NEDENLE FESHİNİN SONUÇLARI İş güvencesi kapsamındaki işçinin iş sözleşmesinin işverence feshinin geçersiz sayılabilmesi için; işçi tarafından fesih bildirimine itiraz prosedürün işletilmesi, yargılama makamı tarafından işverence geçerli neden gösterilmediği veya gösterilen nedenin geçerli olmadığının tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verilmiş olması ve son olarak da işçinin işe başlatılmak için işverene başvurması gerekir. Başvuru koşulunun yerine getirilmemesi halinde yargılama makamının kararına rağmen fesih geçerli sayılır. İşveren yasal süre içerisinde başvuran işçiyi işe başlatmak veya başlatmayıp iş güvencesi tazminatı ödemek hususunda seçimlik bir hakka sahiptir. Geçersiz nedenle feshin diğer bir sonucu da işçiye yargılama makamının kararının kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı sürenin en çok dört aya kadar doğmuş ücret ve diğer haklarının ödenmesidir. Tezde, geçersiz nedenle feshin sonuçları Türk Bireysel İş Hukuku bakımından ele alınmıştır. Yargıtay kararlarının incelenmesinde bu konunun, özelikle benimsenen yasal çözüm nedeniyle (yalnızca işverene seçimlik hak tanınması, yargılama makamınca şarta bağlı ve tespit niteliğinde hüküm verilmesi… vs), en sorunlu uygulama alanlarından biri olduğu görülmüştür. Bu nedenle yasal sistemde değişikliğe gidilerek, feshin geçersizliğinin ve işe iadenin anlamını yitirdiği hallerde en azından mahkemeye feshin geçerliliğine ve uygun bir tazminata karar verme yetkisinin tanınmasının uygulamada yaşanan birçok sorunun önüne geçilmesini sağlayacağı şeklindeki görüş benimsenmiştir. Employment Contract, Invalid Reason, Termination, Restitution to Work, Job Security Indemnity, Salary for Idle Months

CONSEQUENCES OF TERMINATION OF EMPLOYMENT CONTRACT WITHOUT A VALID REASON To disannul termination by an employer of the employment contract of a worker who is covered by job security, the worker should initiate the objection procedure to the notice of termination, a judicial authority should order nullity of termination by determining that a valid reason has not been shown by the employer or the reason shown is not a valid one, and finally, the worker should apply to the employer for restitution to work. If the application requirement is not met, termination is deemed valid despite the order of the judicial authority. The employer has the option to restitute the worker who makes an application to work, or not to restitute him/ her to work, but to pay the job security indemnity. Another consequence of termination for invalid reason is the payment of accrued salaries and other benefits up to four months within the period in which the worker remains unemployed until the finalization of the order of the judicial authority. In the thesis, the consequences of termination for invalid reason has been addressed from the perspective of the Turkish Individual Labor Law. Examination of the decisions of the Supreme Court of Appeals revealed that this issue was one of the most problematic areas of application particularly because of the legal solution adopted (i.e. only the employer has the right of option, the judicial authority delivers a judgment which is conditional and is in the nature of a determination…) For this reason, it is thought that many problems encountered in practice may be prevented by changing the legal system and empowering the court to order nullity of termination and an appropriate sum of indemnity in cases when invalidity of termination and restitution to work become meaningless.
Keywords: İş Hukuku; İş Sözleşmeleri; İşe İade