Kur'an ti̇laveti̇nde usul ve esaslar - KILIÇ, MUSTAFA (M.Ü İlahiyat Fakültesi Yayınları, 2022)
Kur’an’ın doğru okunması, anlamının ve lafzının muhafazası için önemli olduğu kadar i‘câzının, tilavet yoluyla ortaya konabilmesi bakımından da mühimdir. İslam medeniyetinde Kur’an’ın anlaşılması kadar okunmasına da ehemmiyet verilmiş, bu amaçla pek çok eser telif edilmiştir. Tecvid ilmine dair yazılan kitapların bir kısmında, Kur’an’ı usulüne uygun okuyabilmek için gerekli bilgilerin yanı sıra Kur’an tilavetinde yaygın görülen telaffuz hataları da kaydedilmiştir. Böylelikle dünden bugüne, Kur’an tilavetinin en doğru şekilde icra edilebilmesi için Müslümanların tilavet geleneğini şekillendiren klasik ölçülerin, nesiller arası canlı bir intikali sağlanmıştır.Elinizdeki kitap, Kur’an tilavetinde usul ve esasların sistematik olarak incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu kapsamda, çalışmada Arap dilindeki harfler, harflerin mahreçleri ve sıfatları konuları ele alınmıştır. Sonrasında klasik kaynaklarda müelliflerin kendi tecrübelerinden hareketle tespit ettikleri Kur’an tilavetine ilişkin hatalı okuma biçimleri derlenip sistematik tasnife tabi tutulmuştur. Her harf özel bir başlığa dönüştürülerek yapılan uyarılar sistematik olarak ele alınmıştır. Böylece Kur’an tilavetinde öne çıkan usul ve esaslar, harflerin mahreçleri ve sıfatlarıyla bağlantılı olarak ortaya konmuştur. Kıraat ve tecvid âlimlerinin, Kur’an tilavetiyle ilgili dikkat çektikleri hususların önemli ölçüde günümüzde de geçerli olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla kitabın günümüz Kur’an tilaveti ve Kur’an eğitimi süreçlerine katkı sunması umulmaktadır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İlahiyat; Temel İslam Bilimleri; Diğer; Social Sciences and Humanities; Theology; Basic Islamic Sciences; Other; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sanat ve Beşeri Bilimler; DİN; Arts & Humanities (AHCI); Social Sciences (SOC); ARTS & HUMANITIES; RELIGION; Religious Studies; Social Sciences & Humanities