Liseli ergenler üzerinde ebeveyn ölümünün psikososyal etkileri - Toksoy, Şafak Ebru (My University, 2005)
This research is analyzed how teenagers influenced in their personality, sociological and general harmony levels and their psychological, sociological and economical changes who have lived dead of parents in childhood or adolescence. Analyzed objects: Gender of teenager, age of teenager, teenager’s age who dead their parent, elapsed time of dead teenager’s parent, gender of dead parent, form of dead teenager’s parent (sudden or natural), informing time and dead teenager’s parent to teenagers, how dead teenager’s parent was informed to them, teenagers benefit or non benefit from systems of psychological,sociological and economical supports and their support resources, living changes after dead of parent, their economic stiuation before or after dead of parent, if living parent have got health problems and if teenagers have got wish about interviewing about dead of parent with their harmony levels. Model of research is survey. Research sample is 473 teenagers who go on state high schools in Şişli and Kadıköy district in İstanbul and dead their parent. Also there are counselling services in these districts. For obtaining data benefit from ‘Personality Information Form’ which researcher developed and ‘Hacettepe Personality Inventory’ which İ.E.Özgüven (1992) developed. For analyzed these data, Independent Group T Test, Only Point Variance Analyz ( F Test) and Scheffe Test according to researh’s objects and changeables. If differences between groups is found and they are meaningful, Scheffe was used to find which groups create these differences. Level of statistical meaningful was accepted as .05

Bu araştırma ile çocukluk ya da ergenlik dönemlerinde ebeveyn ölümü yaşamış ergenlerin, kişisel, sosyal ve genel uyum düzeyi bağlamında nasıl etkilendikleri ve ebeveyn ölümü sonucunda oluşan psikososyal ve ekonomik değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Cinsiyet, yaş, ebeveynleri öldüğündeki ergenlerin yaşı, ebeveynin ölümü üzerinden geçen süre, ölen ebeveynin cinsiyeti, ebeveynin ölümünün ani ya da doğal ölüm oluşu, ölümün ergene bildirilme zamanı ve nasıl bildirildiği, ölüm sonrası ergenlerin psikososyal ve maddi destek sistemlerinden yararlanıp, yaralanmadıkları ve destek kaynakları, ölüm sonrası oluşan yaşam değişiklikleri, ebeveynin ölümü öncesinde ve sonrasındaki ekonomik durum, hayatta olan ebeveynin süregelen sağlık sorunu olup olmadığı ve ergenlerin, ebeveynlerinin ölümü hakkında detaylı görüşme yapma isteğinde olup olmamaları da uyum düzeyleri ile birlikte incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeline göre oluşturulmuştur. Araştırma örneklemini, İstanbul’ da Kadıköy ve Şişli ilçelerinin rehberlik servisi bulunan devlet liselerinde okumakta olan, anne ve / veya babasını kaybetmiş, araştırma için gönüllü 473 liseli ergen oluşturmuştur. Araştırmada verileri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ile İ. E. Özgüven (1992) tarafından geliştirilen “Hacettepe Kişilik Envanteri” nden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde araştırmanın amaçlarına ve değişkenlerine uygun olarak, Bağımsız Grup t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (F Testi) ve F Testi sonucu grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlı bulunması durumunda farklılığın hangi grup ortalamalarından kaynaklandığını bulabilmek için Scheffe testleri kullanılmış, istatistiksel anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Rehberlik ve danışmanlık; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık