Allantoin yüklü kitozan/ kollajen skafoldların hazırlanması ve karakterizasyonu - Karaca, Gizem (My University, 2018)
ÖZETAmaç: Bu çalışma kapsamında yara iyileşmesi için allantoin yüklü kollajen, kitozan ve kollajen/ kitozan karışımları ile yeni yara örtüleri hazırlanmıştır. Lokal anestezik etkisi düşünülerek formülasyonlara lidokain hidroklorür (HCl) de eklenmiştir. Hazırlanan formülasyonlar karakterize edilmiş ve hücre kültürü çalışmaları ile sitotoksisiteleri değerlendirilmiştir.Gereç ve Yöntem: Allantoin etken maddesi içeren ve lidokain HCl ile desteklenmiş kitozan-kollajen skalfoldlar, 0,5 M asetik asit içinde 1 M sodyum hidroksit ile nötralize edilmiş bir polimer çözeltisi hazırlanmasıyla oluşturulmuştur. Skafold formülasyonları fourier dönüşümlü kızıl ötesi (FT-IR) spektrometre, optik mikroskop ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile incelenmiştir. Bunların yanında skafoldlar şişme analizi, in-vitro ve enzimatik degradasyon çalışmaları ile değerlendrilmiştir. Geçimlilik çalışmalarında mikrokalorimetre, diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ve FT-IR spektrometre uygulanmıştır. Skafold formülasyonlarının stabilite ve in vitro salım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Hücre sitotoksisitesi, mezenkimal kök hücreleri kullanılarak 3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difenil tetrazolyum bromid (MTT) yöntemiyle belirlenmiştir.Bulgular: In-vitro salım çalışmaları, skafoldların, yara iyileşmesi tedavisinde hızlı etkiye ihtiyaç duyan hastalar için yararlı olabileceğini göstermiştir. Etken maddeler arasında etkileşim/ geçimsizlik tespit edilmemiştir.Sonuçlar: Çalışmaların sonucunda allantoin yüklü ve lidokain HCl ile desteklenmiş kollajen-kitozan skafoldların yara iyileşmesi tedavisi için umut verici oldukları görülmüştür.

The Aim: In this study, novel wound dressings were prepared with collagen, chitosan, and collagen/ chitosan blends for wound healing. Lidocaine hydrochloride (HCl) was added to the formulations by considering its local anesthetic effect. The formulations were characterized, and their cytotoxicity was evaluated with the cell culture studies.Materials and Methods: Chitosan-collagen scaffolds containing allantoin and supplemented with lidocaine HCl were prepared by constituting an acidic polymer solution in 0.5 M acetic acid, neutralized by 1 M sodium hydroxide. The scaffold formulations were examined by using an infrared spectroscopy, optical microscopy, and atomic force microscopy. Additionally, swelling analysis, in-vitro and enzymatic degradation experiments were carried with the scaffolds. Microcalorimeter, differential scanning calorimetry and infrared spectroscopy were used for the compatibility studies. Stability, and in-vitro release studies of the scaffold formulations were conducted. Cell cytotoxicity studies were carried on mesenchymal stem cells by 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay.Findings: In-vitro release studies showed that the scaffolds could be beneficial for patients that need an immediate effect in wound healing therapy. Interaction/ incompatibility was not detected between active agents.Results: The results of studies suggested allantoin loaded and lidocaine HCl supplemented collagen-chitosan scaffolds could be a promising candidate for wound healing therapy.
Keywords: allantoin; Farmasötik biyoteknoloji; Farmasötik Çalışmalar; lidocaine HCl; lidokain HCl; Pharmaceutical Aids; Pharmaceutical biotechnology; Skafold; wound dressing; wound healing; yara iyileşmesi; yara örtüsü Scaffold