Hızlı üst çene genişletme tedavisi uygulanan vakalarda sutural ve kemiksel yoğunluk ile hastanın kortikotomi ihtiyacı arasındaki ilişkinin bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak değerlendirilmesi - Acar, Yasemin Bahar (My University, 2013)
1. ÖZET Çalışma bir retrospektif bir arşiv çalışmasıdır. Çalışmanın amacı kemiksel ve sutural yoğunluk ölçümleri ile hızlı üst çene genişletmesi sonrası elde edilen iskeletsel genişleme miktarı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada hızlı üst çene genişletmesine ihtiyacı olan ve yaş ortalaması 14 olan 11'i kız ve 11'i erkek toplam 22 hastadan hızlı üst çene genişletmesi öncesi ve 3 aylık pekiştirme sonrası alınan bilgisayarlı tomografi verileri kullanılmıştır. Ölçümler bilgisayar ortamında 3-boyutlu tomografik modelleme Materialise, Belçika) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hızlı üst çene genişletmesine direnç gösteren alanlardan olan midpalatal sutur, ve maksiller kemik üzerinde çeşitli kemiksel yapıların Hounsfield birimi (HU) cinsinden yoğunlukları ölçüldü. Ayrıca dişsel ve iskeletsel genişleme miktarını belirlemeye yönelik ölçümler yapıldı. Dişsel ve iskeletsel genişleme miktarı ile yoğunluk ölçümleri arasındaki korelasyon incelendi. Regresyon analizi ile denklem modelleri oluşturuldu. sayarlı Tomografi, Hızlı Üst Çene Genişletmesi, Hounsfield Birimi, Midpalatal SuturYoğunluk 2.

Computed Tomography Evaluation of the Relationship Between The Need for Corticotomy and Bone and Suture Density in Cases of Rapid Maxillary Expansion This is a retrospective archieve study. Aim of the study is to investigate the effects of bony and sutural densities on the results of rapid maxillary expansion. In this study, computed tomography data before RME and 3 months after the completion of expansion of 22 patients (11 boys and 11 girls with a mean age of 14) who needed maxillary expansion is included. Measurements are made in computer with a 3 dimensional tomography modelling software (Mimics v.15.0, Materialise, Belgium). Densities of several areas that show resistance to maxillary expansion (such as maxillary suture and several areas on the maxillary bone) is measured in Hounsfield units (HU). Other measurements that aim to measure dental and skeletal expansion amounts are also made. Correlation between density measurements and dental and skeletal expansion amounts is examined. Equation models are obtained with regression analysis. Key words: Computed Tomography, Density, Hounsfield Units, Rapid Maxillary Expansion, Midpalatal Suture
Keywords: Ağız Diş Sağlığı; Bilgisayarlı Tomografi Diş --Çene; Çene; Diş; Üst Çene