Elektrokoter kullanım ilkelerine uyum durmunun incelenmesi - Agar, Yasemin (My University, 2010)
Bu araştırma cerrahi girişim sırasında oluşan elektrokoter komplikasyonlarını önlemek amacıyla alınan önlemler ve elektrokoter kullanım ilkelerine uyulma durumu ile komplikasyonları belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini 01.05.2009- 01.06.2009 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde açık cerrahi girişim uygulanan 200 hasta oluşturdu. Araştırmaya katılmayı kabul eden, açık cerrahi girişim uygulanan ve cerrahi girişim sırasında monopolar elektrokoter kullanılan 172 hasta dahil edildi. Araştırmada veriler katılımlı gözlem yöntemiyle elde edildi. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında yapıldı ve %5 anlamlılık düzeyinde yorumlandı. Araştırma sonucunda toplam 11 elektrokoter kullanım ilkesinden sekizine uyulduğu belirlendi. Dönüş elektrotunun cerrahi girişim yapılacak bölgeye yakın bir bölgeye yerleştirilmesi, deri ile tam temasının sağlanması ve cerrahi girişim sırasında hareket etmeyecek şekilde yerleştirilmesi elektrokoter kullanımı sırasında uyulmayan ilkeler olarak belirlendi. Komplikasyon olarak yanık oluşmazken, dokuz hastada cerrahi alan enfeksiyonu oluştu. Dönüş elektrotunun cerrahi girişim yapılacak bölgeye yakın bir bölgeye yerleştirilmesinin hastalarda enfeksiyon görülme durumunu etkilediği belirlendi. Bu sonuçlara göre ameliyathanede elektrokoter kullanım ilkelerine tam olarak uyulmadığı ve bu durumun da hasta güvenliğini tehdit ettiği söylenebilir. Bu nedenle cerrahi ekibin elektrokoter kullanımı ile ilgili bilgi eksikliğinin giderilmesi, kullanım ilkelerine uyulması önerilmektedir. Hasta Güvenliği, Elektrocerrahi, Elektrokoter, Monopolar Elektrokoter, Bipolar Elektrokoter

SURVEY ON ACCORDANCE WITH PRINCIPLES OF ELECTROCAUTERY USAGE This survey has been conducted as cross-sectional and definitive aiming to reveal and examine the precautions taken to prevent electrocautery complications during surgical. The survey universe consists of 200 patients who had surgical operations in a University Hospital between 01.05.2009 and 01.06.2009. We included 172 patients accepting to participate in the survey, who had open surgery where monopolar electrocautery was used. The data was obtained by way of attended observation. The data was evaluated in computer environment and interpreted at 5% significance level. The survey reveals that averagely 8 out of 11 principles of electrocautery are complied with. The remaining 3 principles, which are not complied, are listed as follows: Return Electrode a) should be placed near to site of active electrode to decrease resistance from other tissues, b) should remain in complete contact with the skin all the time to maximize energy in active electrode c) must be fixed to the patient. There was not any burn as complication, it was observed that surgical area infection occurred in only 9 patients. It has been realized that placing the return electrode near to the surgery area affects the infection occurrence. As a result, it can be said that the principles of electrocautery use are not fully complied, which puts patient safety at risk. So, it is recommended that the surgical team fill the deficiency in their knowledge of electrocautery use and be more careful while using electrocautery. Patient Safety, Electrosurgery, Electrocautery, Monopolar Electrocautery, Bipolar Electrocauter
Keywords: Cerrahi Hastalıklar