Tesadüfi katsayılı panel veri modelleri ve bir uygulama - Varol, Gizem (My University, 2019)
Bu çalışma, yakınsama analizi ile ilgilenmektedir. Ekonomik büyüme teorilerinedayanarak, bölgelerarasındaki farklılıklar incelenmiştir. Çalışmada Türkiye’nin Düzey 1seviyesinde bulunan 12 bölge arasındaki yakınsama süreci incelenmiş ve analizedilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında, 2004-2017 dönemleri kullanılarak Türkiye’deDüzey 1 bölgeleri arasında beta ve sigma yakınsamasının analizine odaklanılmıştır. Betayakınsama, yakınsaklığın matematiksel kavramına dayanan, iki varyasyonda formüleedilen panel veri modelleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu modeller aracılığıylaTürkiye’de bölgelerarası mutlak ve koşullu yakınsama olup olmadığı araştırılmıştır.Koşullu yakınsamayı test etmek amacıyla, bölgelerarası yapısal farklılıkları ortayakoymak için kamu yatırımları göstergesi modele dâhil edilmiştir. Yapılan analizsonucunda, Düzey 1 bölgeleri arasında, 2004-2017 dönemleri arasında mutlakyakınsamanın olmadığı fakat koşullu yakınsama olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılanyakınsama analizi sonrasında ekonomik ilişkilerin bölgeden bölgeye değiştiği varsayımıaltında, kamu yatırımları ve buna ek olarak araştırma ve geliştirme harcamalarının kişibaşına gelir üzerindeki etkisi tesadüfi katsayılı panel veri modeli kullanılarak her birbölgenin tahminleri elde edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda beklentilere uygun olarak,her bölgede Ar-Ge harcamalarının ve kamu yatırımlarının, kişi başına gelir üzerindepozitif bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

This study deals with convergence analysis. Based on economic growth theories,the differences between regions were examined. With this study convergence process hasbeen examined and analyzed between 12 regions which are placed on NUTS 1 in Turkey.In the empirical part of the study, it was focused on beta and sigma convergence analysisbetween NUTS 1 regions buy considering 2004-2017 years in Turkey. Beta convergencewas analyzed using panel data models formulated in two variations based on themathematical concept of convergence. These models have investigated interregionaleffect whether there is absolute and conditional convergence between the regions or notin Turkey. In order to test conditional convergence, public investment indicator isincluded in the model to reveal interregional structural differences. As a result of theanalysis, it was concluded that there was no absolute convergence between the regions ofNUTS 1, but there was conditional convergence between 2004-2017. After theconvergence analysis, assumptions that economic relations have changed from region toregion, the effect of public investments and research and development expenditures onper capita income were estimated by using random coefficient panel data model. In linewith these results, it is concluded that R & D expenditures and public investments have apositive effect on per capita income in each region.
Keywords: Absolute Convergence; Beta Convergence; Beta Yakınsama; Conditional Convergence; Econometrics; Economic Growth; Ekonometri; Ekonomik BüyümeBölgesel Gelişme; Koşullu Yakınsama; Mutlak Yakınsama; Panel Data Models; Panel Veri Modeli Convergence; Random Coefficient Panel Model; Regional Development; Sigma Convergence; Sigma Yakınsama; Tesadüfi Katsayılı Panel Modeli; Yakınsama