Yabancı dil öğretmenlerinin iyi dil (İngilizce) öğretimine ilişkin inançları - Şenel, Tuba F. (My University, 2006)
Bu çalışmada, farklı sosyokültürel katmanlardan gelen, farklı eğitim geçmişleriyle, farklı kurumlarda, farklı koşullarda eğitim veren yabancı dil (

) öğretmenlerinin iyi dil öğretimine ilişkin görüşlerinin saptanması, belirlenen inançların genel anlamda sıralanması ve belirli alanlara ilişkin olarak öbeklenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma aşağıdaki bu soruları yanıtlamayı amaçlar: 1.Öğretmenlerin yabancı dil olarak İngilizce öğretimine ilişkin inançları genel olarak nelerdir? Öğretmenlerin yabancı dil olarak İngilizce öğretimine ilişkin güçlü inançları var mıdır? 2.Öğretmenlerin bir öğretmenin akademik donanımı ile ilgili inançları nelerdir? 3.Öğretmenlerin birey olarak öğretmen ile ilgili inançları nelerdir? 4.Öğretmenlerin sınıf yönetimi ile ilgili inançları nelerdir? 5.Öğretmenlerin ders öncesi hazırlıkla ilgili inançları nelerdir? 6.Öğretmenlerin sınıf içi uygulama ile ilgili inançları nelerdir? 7.Öğretmenlerin öğrenci potansiyelini ve başarısını takip etme ile ilgili inançları nelerdir? Bu çalışmada, farklı yaş gruplarından, birbirinden farklı eğitim almış, farklı yaşam tarzları olan, çeşitli yaş gruplarına ders veren ve en az iki yıl İngilizce öğretmenliği deneyimi olan, çeşitli devlet okulları veya özel okullarda eğitim veren 150 öğretmen yer almaktadır. Araştırma süreci üç aşamada gerçekleşmiştir. İlk aşamada, 75 öğretmene, “iyi ingilizce öğretiminin” nasıl olması gerektiği hakkında açık uçlu bir soru yöneltilmiş, verilen cevaplardan yararlanılarak seçmeli bir anket biçimine oluşturulmuştur.İkinci aşamada, hazırlanan anket, farklı yaş, cinsiyet ve eğitim geçmişine sahip 25 kişilik bir pilot gruba uygulanmıştır. Verilen cevaplar doğrultusunda, net olmayan cümleler tekrar düzenlenmiş ve ilgisiz olan cümleler çıkarılarak, anket son haline getirilmiştir. Üçüncü aşamada, oluşturulan anket, 75 farklı öğretmene uygulanarak, bu öğretmenlerin iyi yabancı dil öğretimine ilişkin inançları saptanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulguların analizi iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk aşamada, öğretmenlerin genel olarak hangi görüşlerde birleştiği, hangi görüşlerde ayrılıklar gösterdiği saptanmıştır. İkinci aşamada, öğretmenlerin görüşleri; öğretmenin akademik donanımı, birey olarak öğretmen, sınıf yönetimi, uygulama öncesi hazırlık ve sınıf içi uygulama ve öğrenci başarısını ve potansiyelini değerlendirmesi olarak altı ayrı başlık altında kendi içinde incelenmiştir. Elde edilen bulguların ortaya çıkarmış olduğu sonuç şudur: Öğretmenler inançlarını kuvvetli ifadelerle belirtmekten kaçınmış, sadece geleneksel olarak kabul edilmiş ve genelde öğretmenlerce kabul gören fikirlere daha kuvvetli bir biçimde inandıklarını ifade etmişlerdir. Dolayısıyla bu çalışma, öğretmen inançları ve sınıf içi uygulama arasındaki ilişkiyi incelemeyi hedefleyen başka bir çalışmaya da temel teşkil etmektedir. Yabancı dil öğretmenlerinin inançları, öğretime biçim veren bir etmen olarak son dönem çalışmalarında çok önem verilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın da “iyi yabancı dil (İngilizce) öğretimi”ni sağlayacak olan öğretmenlere ve bu öğretmenleri yetiştirecek olan eğitimcilere bir kaynak oluşturacağı düşünülmektedir ABSTRACT The present study aims to investigate” the teachers’ beliefs on the concept of good teaching”, the beliefs of the teachers who have different educational backgrounds, gender, and teaching experiences, and to determine their strong and weak beliefs in general and particular areas. The following research questions are particularly adressed: 1.What are teachers’ beliefs on good language teaching? Do teachers have strong beliefs? 2.What are the teachers’ beliefs on academic orientation of a teacher? 3. What are the teachers’ beliefs on teacher a a person? 4.What are the teachers’ beliefs on classroom management? 5.What are the teachers’ beliefs on organising for instruction? 6.What are the teachers’ beliefs on clasroom implementation? 7.What are the teachers’ beliefs on monitoring student potential and progress? The subjects of the research are 175 teachers who have been working at various state and private institutions. These teachers at different ages of both gender have different educational backgrounds, different years of experience and different ages, they have been teaching various groups of different ages and levels for at least two years. The questionnaire was prepared on the basis of a modal scale. The research was conducted in three steps: First, 75 teachers were asked an open ended question “What is good language teaching?” to identify their beliefs. Their statements were partially used to compile the questionnaire in addition to the research in the literature. Second, the questionnaire was given to a pilot group, which consisted of 25 teachers of different age, gender, and educational background. Depending on their feedback, the statements which were not clear were paraphrased, and the irrelevant items were deleted, and the questionnaire was in its final form with its 130 questions. Third, 75 different teachers were given the questionnaire to explore their beliefs on good language teaching. The data analysis was in two steps: First, the points that teachers agree and disagree were identified in general. Second, their beliefs were classified under six headings; the academic orientation of a teacher, teacher as a person, classroom management, organising instruction, implementing instruction, and monitoring student progress and potential. Findings revealed that teachers usually preferred relatively mild expressions and they stated strong beliefs only in the issues which are generally accepted and approved, so this study initiates further studies to support the mentioned finding by analysing the statements of these teachers and their classroom applications.
Keywords: Öğrenme_Yabancı Dil; Öğretim_Yabancı Dil