Sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme ve değerlendirme yöntemlerine yönelik bilgi düzeyleri ve tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Erdoğan, Didem Çiçek (My University, 2019)
Bu araştırmada, sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme ve değerlendirme yöntem ve araçlarına yönelik tutum ve bilgi düzeylerini saptamak; bu değişkenlerin öğretmen adaylarının demografik özelliklerine (cinsiyet, sınıf düzeyi, akademik başarı algısı, otantik ölçme ve değerlendirmeye yönelik ders dışı bir eğitime katılma durumu ve otantik ölçme ve değerlendirmeye yönelik uygulama yapma durumu) göre farklılaşma durumlarını tespit etmek, değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu bağlamda ortaya çıkan sorulara yanıt aramak amaçlanmaktadır. Bu amaca uygun olarak araştırma tarama modeline göre tasarlanmış ve nicel veri toplama tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırmanın amacı doğrultusunda aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır:1.Sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme değerlendirme yöntemine ilişkin tutumları nasıldır?2.Sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme değerlendirme yöntemine ilişkin tutumları demografik özelliklerine göre farklılaşmakta mıdır? 3.Sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme değerlendirme araçlarına yönelik bilgi düzeyleri nedir?4.Sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme değerlendirme araçlarına yönelik bilgi düzeyleri demografik özelliklerine göre farklılaşmakta mıdır? 5.Sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme değerlendirme yöntemine ilişkin bilgi düzeyleri ve tutumları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?Araştırmanın örneklemini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili devlet üniversiteleri olan İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakülteleri sınıf öğretmeni programında 3. veya 4. sınıfa devam eden, gönüllü katılım sağlayan ve amaçsal örneklemeye uygun 338 sınıf öğretmeni adayı oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplamak amacıyla Kılıç (2014) tarafından geliştirilen “Otantik Ölçme ve Değerlendirme Araçlarına Yönelik Bilgi Testi” ve “Otantik Ölçme ve Değerlendirme Yöntemine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizinde genel olarak; frekans, yüzdelikler, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Kolmogrov Simirnov testi, Shapiro-Wilk testi ve Spearman korelasyon katsayısı ve basit regresyon analizi istatistiksel teknikleri kullanılmış ve anlamlılık düzeyi 0,05 olarak ele alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır:1.Sınıf öğretmeni adaylarının çoğunluğunun otantik ölçme ve değerlendirme yöntemine yönelik tutum düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.2.Sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme ve değerlendirmeye yönelik uygulama yapma durumunun otantik ölçme ve değerlendirme yöntemine yönelik tutumları üzerinde etkili bir faktör olduğu belirlenmiştir.3.Sınıf öğretmeni adaylarının çoğunluğunun otantik ölçme ve değerlendirme araçlarıyla ilgili bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.4.Sınıf öğretmeni adaylarının cinsiyetlerinin ve otantik ölçme ve değerlendirmeye yönelik uygulama yapma durumunun otantik ölçme ve değerlendirme araçlarına yönelik bilgi düzeyleri üzerinde etkili bir faktör olduğu belirlenmiştir.5.Sınıf öğretmeni adaylarının otantik ölçme ve değerlendirme yöntemiyle ilgili tutumları ile bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin tutumları ile bilgi düzeyleri arasında negatif (zıt) yönlü düşük düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

In this study, the purpose was to determine the opinions of primary school teacher candidates' authentic assessment and evaluation methods related to their level of knowledge, and attitudes, to define whether these variables differ according to teachers' demographic characteristics (gender, class level, academic self-perception, authentic assessment-evaluation training status and authentic assessment-evaluation experience status) or not and to identify relationships between these variables. In accordance with this objective general scanning model was used and quantitative data collection techniques were utilized.For this purpose, the following questions were asked in the study:1.What are the primary school teacher candidates' attitudes toward authentic assessment and evaluation methods?2.Do the primary school teacher candidates' attitudes toward authentic assessment and evaluation methods differentiate according to the demographic characteristics?3.What is the primary school teacher candidates' level of knowledge regarding authentic assessment and evaluation tools?4.Does the primary school teacher candidates' level of knowledge regarding authentic assessment and evaluation tools differentiate according to demographic characteristics?5.Is there any relationship between the level of knowledge and attitudes of primary school teacher candidates' authentic assessment and evaluation methods?The participants of the study consist of totally 348 teacher candidates, voluntary participation and purposive sampling, studying at state universities in Istanbul, Turkey. The instruments used to collect data in this study were developed by Kılıç (2014). In the collection of data for the study: The Knowledge Level Test for Authentic Assessment and Evaluation Tools and The Attitude Scale for Authentic Assessment and Evaluation Methods were used. In the analysis of data collected in the study; frequency, percentiles, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Kolmogrov Simirnov test, Shapiro-Wilk test, Spearman correlation coefficient and simple linear regression statistical techniques were used and the significance level was regarded as 005. The findings of the study are the follwing:1.The majority of primary school teachers' attitudes levels towards using authentic assessment and evaluation methods is moderate. 2.It was determined that primary school teacher candidates' authentic assessment-evaluation experience status is an influential factor on their attitudes towards authentic assessment and evaluation tools.3.The majority of primary school teacher candidates’ level of knowledge on authentic assessment and evaluation tools is moderate.4.It was determined that primary school teacher candidates' gender and authentic assessment-evaluation experience status are an influential factor on their level of knowledge towards authentic assessment and evaluation methods.5.There was a significant relationship between authentic assessment and evaluation methods of primary school teacher candidates’ knowledge level and attitude levels. It was determined that there was low negative correlation between the level of knowledge and attitudes of teacher candidates.
Keywords: Authentic Assessment and Evaluation; Education; Eğitim; Otantik Ölçme ve Değerlendirme; Öğretmen Adayları Bilgi Düzeyleri; Öğretmen Adayları Tutumları; Öğretmenler; Teacher Candidates’ Attitude; Teacher Candidates’ Knowledge Level; Teachers