The influence of financing decisions on financial performance and value of manufacturing companies listed on Borsa İstanbul - Al Abdeh, Abdulrahman (My University, 2023)
Bu çalışmanın temel amacı, finansman kararlarının 2009-2022 döneminde Borsa İstanbul'da işlem gören 138 finansal olmayan şirketin finansal performansı ve değeri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Panel veri metodolojisi kullanılarak üç bağımlı değişken benimsenmiştir. Aktif karlılığı (ROA) ve hisse başına kazanç (EPS) finansal performansın muhasebe temelli göstergeleri olarak kullanılırken, piyasa değeri (MARKET CAP) firma değerinin piyasa temelli göstergesi olarak kullanılmıştır. Toplam borcun toplam varlıklara oranı, şirketlerin finansman kararlarını temsil eden sermaye yapısı (CS) için bir gösterge olarak kullanılmıştır. Buna ek olarak cari oran (CR), şirketin büyüklüğü ve yaşı kontrol değişkenleri olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma bulguları, sermaye yapısı (CS) ile üç bağımlı değişken olan ROA, EPS ve MARKET CAP arasında önemli ölçüde negatif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Kontrol değişkenlerine ilişkin sonuçlar ise şirket büyüklüğü ve yaşının finansal performans ve firma değeri göstergeleri ile istatistiki olarak anlamlı pozitif bir ilişkiye sahip olduğunu, ancak cari oranın sadece EPS göstergesi ile pozitif bir ilişkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çalışma bulgularına göre, incelenen analiz döneminde seçili şirketlerin sermaye yapısı kararlarının, bu şirketlerin finansal performansları ve firma değerleri üzerinde anlamlı bir negatif etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu sonucun genel olarak Finansman Hiyerarşisi Teorisi ile uyumlu olduğu söylenebilir.

The primary objective of this study is to explore the influence of financing decisions on the financial performance and value of 138 non-financial companies listed on Borsa Istanbul during the period 2009- 2022. By utilizing panel data methodology, three dependent variables were adopted. While return on assets (ROA), and earnings per share (EPS) are used as accounting-based indicators of financial performance, market capitalization (MARKET CAP) is used as a market-based indicator of the firm value. The ratio of total debt to total assets is used as a proxy for the capital structure (CS) which represents financing decisions of the selected companies. In addition, three control variables namely current ratio (CR), size, and age are also embraced in the study. The outcomes of the study reveal that a significantly negative relationship exists between capital structure (CS) and all of the three dependent variables, namely; ROA, EPS, and MARKET CAP. As for the control variables, size, and age have a significantly positive relationship with ROA, EPS, and market capitalization, whereas the third control variable current ratio has a significantly positive relationship with EPS only. As a conclusion of the study’s finding it can be stated that capital structure has a significantly negative impact on companies’ financial performance and value which is in line with the Pecking Order Theory.
Keywords: Capital; Finance; Financing decision; Finans; Finansman kararı; Firm performance; Firm value; Firma değeri; Firma performansı; Panel data; Panel veri Capital structure; Sermaye; Sermaye yapısı