Sigara İçen Sağlıklı Erkeklerde Egzersiz Sonrası Kan Laktat Düzeyindeki Değişim İle İlişkili Faktörlerin İncelenmesi: Pilot Çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Amaç:Çalışmamızın amacı, sigara içen sağlıklı genç erkeklerde egzersiz sonrası kan laktatdüzeyindeki değişim ile ilişkili faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem:Sigara içen 14 gönüllü erkek olgu (ortalama yaş= 21.29±1.54 yıl, sigara içme yoğunluğu= 4.94±3.50 paketXyıl) çalışmaya alındı. Olguların demografik özellikleri kaydedildi. Squat enduransı ve kuadriseps kas kuvveti (J-tech dinamometre) ölçüldü. Fiziksel aktivite düzeyi “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form” kullanılarak sorgulandı. Maksimum kalp hızının %75-85’i ile 20 dakika sürdürülen “Yüksek Yoğunluklu İnterval Eğitimi” öncesinde ve sonrasında alınan kan örnekleri ile laktat düzeyi (Accutrend® Plus) belirlendi. Veriler SPSS 21.0 istatistik programı ile analiz edildi. Değişkenlerin birbiri ile ilişkisi Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Anlamlılık seviyesip<0.05 olarak belirlendi. Bulgular:Eğitim sonunda kan laktat düzeyindeki değişim miktarının sigara içme yoğunluğu, fiziksel aktivite seviyesi, kuadriseps kas kuvveti ve squat enduransı ile ilişkisi incelendiğinde; sadece squat enduransı ile negatif yönlükorelasyon (p=0.042, r=-0.548) olduğu saptandı. Sonuç:Çalışmamızın sonuçlarına göre sigara içen sağlıklı genç erkeklerde yüksek yoğunluklu interval eğitimi sonrası yorgunluk artışı endurans ile ilişkilidir fakat kişilerin sigara içme yoğunluğu, fiziksel aktivite düzeyi ve kas kuvveti ile ilişkili değildir. Yorgunluk belirleyicilerinin büyük bir popülasyonda farklı yoğunluktaki egzersiz eğitimlerinden sonra incelendiği daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Purpose: The aim of our study was to investigate the factors related to change in blood lactate level after exercise in young healthy male smokers. Material and Method: Fourteen voluntary male smokers (mean age=21.29±8.10 year, cigarette smoking intensity=4.94±3.50 packXyear) were included in the study. The demographic features of the participants were recorded. Squat endurance and quadriceps muscle strength (J - tech dyna mometer) were measured. The level of physical activity was questioned using the "International Physical Activity Questionnaire - Short Form". Lactate levels (Accutrend® Plus) were determined with blood samples taken before and after "High - Intensity Interval Training" lasting 20 minutes with 75 - 85% of maximum heart rate. The data were analyzed with the SPSS 21.0 statistical program. Relations between variables were evaluated by Spearman correlation analysis. The level of significance was determined as p <0.05. Results: At the end of the training, when the relationship between the amount of change in blood lactate level with smoking intensity, physical activity level, quadriceps muscle strength and squat endurance is examined; it was found to be negatively corre lated (p=0.042, r= - 0.548) only with squat endurance. Conclusion: According to the results of our study, the increase in fatigue after high - intensity interval training in healthy young men who smoked was associated with endurance but not with the intensity of the person's smoking, physical activity level, and muscle strength. Further studies are needed in which fatigue markers examined in a large population after different intensity training sessions.
Investigatıon of the Factors Related to Change in Blood Lactate Level After Exercse in Healthy Male Cigarette Smokers: A Pilot Study
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadın Araştırmaları