Kişisel sağlık verilerinin işlenmesi ve korunması - Bayraktar, Müzeyyen (My University, 2022)
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN İŞLENMESİ VE KORUNMASI Tez çalışmamızda kişisel sağlık verilerinin korunmasının tarihsel sürecini uluslararası kaynaklar ile ulusal kaynaklarda yer alan düzenlemeler esas alınarak inceleme yapılmıştır. Çalışmanın esasını oluşturan kişisel sağlık verilerinin genel nitelikteki verilere göre daha fazla korunmasının önemi ve hukuki niteliği tartışılmıştır. Bu doğrultuda, kişisel sağlık verilerinin işlenmesinin koşulları, kişisel sağlık verilerinin işlenmesinin yasak olduğu haller ile bu yasağın istisna oluşturan haller incelenmiştir. Ayrıca, kişisel sağlık verilerinin kimler tarafından işlenebileceği ve bu kimselerin sorumlulukları incelenmiştir. Çalışmamızda esas olarak kişisel sağlık verilerinin işlenmesine sürecine dair genel ilkeler ve hukuka uygunluk şartları incelenmektedir.Bu sebeple hukuki ilişkinin taraflarının hak ve yükümlülükleri ele alınmıştır. Çalışmamız kapsamında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümleri ile 95/ 46/ EC sayılı Direktif ve Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) hükümleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Konu başlıkları altında ayrıca AİHM kararlarına ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararlarına yer verilmiştir Çalışmamızda ayrıca veri sorumlularının kişisel sağlık verilerinin korunması noktasındaki yükümlülükleri de ele alınmıştır. Kişisel sağlık verilerinin ihlal edilmesi durumunda hak ihlaline uğrayan kişilerin hangi hukuki korumalardan faydalanabileceği de açıklanmıştır. Bu başlık altında KVKK kapsamında yapılabilecek başvurular, sözleşme öncesi görüşmelerden doğan sorumluluk, kişisel hak ihlalinin dayandığı hukuki sebeplerden haksız fiil sorumluluğu ile sözleşmeden doğan sorumluluk ayrı başlıklar halinde incelenmiştir.

PROCESSING AND PROTECTION OF PERSONAL HEALTH DATA In our thesis study, the historical process of the protection of personal health data has been examined based on the regulations in international sources and national sources. The importance and legal nature of personal health data, which forms the basis of the study, are discussed more than general data. In this respect, the conditions for the processing of personal health data, the situations in which the processing of personal health data is prohibited and the exceptions to this prohibition have been examined. In addition, by whom personal health data can be processed and the responsibilities of these people have been examined. In our study, the general principles and legal compliance conditions regarding the processing of personal health data are mainly examined. For this reason, the rights and obligations of the parties to the legal relationship are discussed. Within the scope of our study, the provisions of the Personal Data Protection Law No. 6698 and the Directive No. 95/ 46/ EC and the General Data Protection Regulation (GDPR) were examined comparatively. Under the subject headings, the decisions of the ECHR and the Personal Data Protection Board are also included. In our study, the obligations of data controllers regarding the protection of personal health data are also discussed. It has also been explained which legal protections can be benefited by the persons who have been violated in case of violation of personal health data. Under this title, applications that can be made within the scope of KVKK, liability arising from pre-contractual negotiations, tortious act liability due to legal reasons for violation of personal rights and liability arising from the contract are examined under separate headings
Keywords: A A; Civil law; Medeni hukuk