5-6 yaş grubu çocuklarda farklı hareket eğitim modellerinin fiziksel gelişim ve fiziksel uygunluk özelliklerine etkisinin incelenmesi - Öztürk, Ayla (My University, 2009)
1.ÖZET 5-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA FARKLI HAREKET EĞİTİM MODELLERİNİN FİZİKSEL GELİŞİM ve FİZİKSEL UYGUNLUK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Çalışmamız okul öncesi 5-6 yaş grubu çocukların fiziki gelişim ve fiziki uygunluk düzeylerinin, atletizm ve halk oyunları eğitim modellerinin aracılığı ile geliştirilmesine katkıda bulunmak ve hangi eğitim modelinin daha iyi olduğunu saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmamıza gönüllü olarak katılan 5 ve 6 yaş aralığındaki çocuklar 20’ si deney (atletizm), 20’si deney (halk oyunları), 20’ si kontrol grubu olmak üzere toplam 60 kişiden oluşmaktadır. Deney grublarına 4 ay boyunca haftada 3 gün 40 dk süreyle alanları ile ilgili eğitim uygulanmıştır. Kontrol grubu günlük okul öncesi eğitim programına devam etmiştir. Değerlendirme her çocuk için ayrı ayrı 5 antropometrik (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, oturarak boy, kulaç uzunluğu, bacak uzunluğu) ve 5 motor özelliklerini kapsayan (denge, esneklik, durarak uzun atlama, sağ ve sol el pençe kuvveti, disklere dokunma) testler uygulanarak gerçekleşmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; atletizm grubunun, ön-son test; boy, kilo, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği, durarak uzun atlama, sol el pençe kuvveti, sağ el pençe kuvveti, dengede durma süresi, disklere dokunma süresi ve oturarak uzanma mesafesi ölçüm değerlerinde (p<0,01) düzeyinde, bacak uzunluğu ölçüm değerinde ise ( p<0,05) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Halk oyunları grubunun, ön-son test antropometrik ve motor özelliklerinin ölçüm değerlerinin hepsinde (p<0,01) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Kontrol grubunun, ön-son test; boy, kilo, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği, bacak uzunluğu, durarak uzun atlama, disklere dokunma süresi ve oturarak uzanma mesafesi ölçüm değerlerinde (p<0,01) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sol el pençe kuvveti, sağ el pençe kuvveti, ve dengede durma süresi değerlerinin ön test ve son test arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır(p>0,05). 4 ay çalışma süresi sonrası yapılan istatistik analizler sonucunda okul öncesi çocuklarımızın atletizm ve halk oyunlarına yönelik eğitim çalışmalarında fiziksel gelişim ve fiziksel uygunluk niteliklerinde mutlak gelişim değerleri artarken kontrol grubundaki çocukların mutlak gelişim değerleri düşük olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelime : Fiziksel Gelişim, Fiziki Uygunluk, 5-6 Yaş Grubu Çocuklar 2.

THE ANALYSIS OF THE IMPACT OF THE DİFFERENT MOVEMENT PROGRAMME MODELS ON THE PHYSICAL DEVELOPMENT AND DEVELOPMENTALLY APPROPRİATE PRACTİCE OF THE 5-6 YEARS OF THE AGE GROUPS The aim of this study is to contribute to improvement of physical development and physical appropriateness level of preschool children aged 5-6 by means of athletics and folk dance education models and to determine which educational model is better. 60 children aged 5-6, 20 of which are experimental group (atletics), 20 of which are experimental group (folk dance), 20 of which are control group have participated in this study voluntarily. Education related to their fields has been applied to experimental groups for 4 months 3 days per week and 40 min for each day. Control group has continued daily preschool education programme. Each child has been assessed separately by taking tests 5 of which have anthropometric (height, weight, sitting height, stroke lenght, leg lenght), 5 of which have motor features (balance, elasticity, static long jump, right paw and left paw strenght, touching discs). As a result of the statistical analysis, a significant difference as (p<0,01) between athletics group’s pre and post tests; in height, weight, stroke lenght, sitting height, static long jump, left paw strenght, right paw strenght, keeping balance duration, touching discs duration and sitting extending distance measurement values ; as (p<0,05) in leg lenght measurement value has been determined. A significant difference as (p<0,01) between pre-post tests of folk dance group.has been determined in measurement of all antropometric and motor skills. A significant difference as (p<0,01) between control group’s pre and post tests; in height, weight, stroke lenght, sitting height, leg length, static long jump, touching discs duration and sitting extending distance measurement values has been determined. No significant difference has been found between pre and post tests in left paw strength, right paw stregnth and keeping balance duration values (p>0,05). As a consequence of mathematical-statistical analysis after a 4-month-study, it has been determined that in athletics and folk dance oriented educational studies, in physical development and physical appropriateness qualifications, absolute development values of preschool children have become better and higher while absolute development values of children in control group have been lower. Key Words: Physical Development, Physical Appropriateness, Children aged 5-6
Keywords: Beden Eğitmi ve Spor; Fiziksel Gelişim, Çocuklarda; Spor