Retinoik asidin zeolit içeren hidrojellerden salınımının incelenmesi - Pınar, İsmail (My University, 2021)
Hidrojeller, büyük miktarlarda su veya biyolojik sıvıyı emebilen hidrofilik, üç boyutlu ağlardır. Kimyasal bileşimlerine bağlı olarak sıcaklık, pH, ışık ve kimyasallar dahil olmak üzere çeşitli uyaranlara duyarlıdır. Bu özellikleri nedeniyle biyosensör, ilaç dağıtım vektörleri ve doku mühendisliğinde hücreler veya matrisler için taşıyıcı olarak kullanılma potansiyeline sahiptirler. Zeolitler, alkalin metal iyonları ve su molekülleri içeren mikro gözenekli kristalin alüminosilikatlardır ve bu da geniş bir gözenek ağı ile sonuçlanır. Bu özellikleri sayesinde hidrojellerin ilaç salınımında kullanımına katkı sağlarlar. Hidrofobik ilaçlarının salınımına örnek olarak bu tez çalışmasında retinoik asit kullanılmıştır. Renitoik asit, biyolojik olarak en aktif retinoid formlarının bir üyesidir. Geniş bir kanser hücre dizisi yelpazesinde hücre farklılaşmasını indükleyen ve hücre büyümesini baskılayan bir anti-kanser ilacıdır. Bu çalışmada farklı miktarlarda zeolit içeren jelatin esaslı hidrojellerden retinoik asidin salınımını inceledik. Hidrojellerin jelleşme yüzdeleri, şişme davranışları, ilaç yükleme miktarları, salınım profilleri ve ilaç salınım mekanizmaları incelenmiştir. Sonuç olarak pH arttıkça jellerin şişme yüzdelerinin arttığı ve retinoik asidin zeolit içeren hidrojellere yüksek oranda kolaylıkla yüklenebildiği bulunmuştur.

Hydrogels are hydrophilic, three-dimensional networks that can absorb large amounts of water or biological fluid. It is sensitive to a variety of stimuli, including temperature, pH, light, and chemicals, depending on its chemical composition. With these properties, they have the potential to be used as carriers for cells or matrices in biosensors, drug delivery vectors and tissue engineering. Zeolites are microporous crystalline aluminosilicates containing alkaline metal ions and water molecules, resulting in a large pore network. With these properties, they contribute to the use of hydrogels in drug release. Retinoic acid was used in this thesis as an example of the release of hydrophobic drugs. Retinoic acid is a member of the most biologically active forms of retinoid. It is an anti-cancer drug that induces cell differentiation and suppresses cell growth in a wide range of cancer cell lines. In this study, we investigated the release of retinoic acid from gelatin-based hydrogels containing different amounts of zeolite. The gelation percentages, swelling behavior, drug loading amounts, release profiles and drug release mechanisms of hydrogels were examined. As a result, it has been found that as the pH increases, the swelling percentage of the gels increases and Retinoic acid can easily be loaded into the zeolite containing hydrogels.
Keywords: Chemistry; Drug release; Hidrofobik; Hidrojel; Hydrogel; Hydrophobic; İlaç salınımı; Kimya; Retinoic acid; Retinoik asit; Zeolit; Zeolite