Muhıbbî hayatı, eserleri ve Mevlid’i - Şaliş, Nefise (My University, 2013)
Muhıbbî Hayatı, Eserleri ve Mevlid’i Hz. Peygamber’e (sav) duyulan muhabbet ile asr-ı saâdetten itibaren birçok eser yazılmış ve bu vesîleyle Hz. Muhammed’in (sav) konu edildiği pek çok edebî tür teşekkül etmiştir. Bunlar içerisinde müstakil olarak te’lîf edilen en önemli türlerden birisi de mevliddir. İslâmî Türk Edebiyatı’da, Süleyman Çelebi’nin Vesîletü’n-necât isimli eseri ile başlayan mevlid yazma geleneği günümüze kadar devam etmiştir. Bu mevlidlerin ilk örneklerinden birisi de Muhibbî Mevlidi’dir. Giriş bölümünde genel olarak mevlid türü hakkında bilgi verilen bu çalışmanın konusu Muhibbî ve Mevlidi’dir. Çalışmanın birinci bölümünde, kendisine dair malûmata ulaşamadığımız Muhibbî hakkında Mevlid’inden edindiğimiz bazı ipuçları ile bilgi verilmeye çalışılmıştır. Kendi söylemlerinden Emir Sultan’ın müridi olduğu anlaşılan Muhibbî’nin XV. asır ortalarında yaşadığı ve tek eseri olan Mevlid’ini de bu dönemde yazdığı kanâati oluşmaktadır. İkinci bölümde Mevlid üzerinde durulmuş, eser şekil ve muhteva yönünden incelenmiştir. Son bölümde ise dört yazmasına ulaşabildiğimiz Mevlid’in nüshaları hakkında bilgi verilmiş ve hayli problemli olan imlâsı ile ilgili bazı genel değerlendirmelerde bulunularak edisyon kritiği yapılmıştır. Muhibbî, mevlid, Hz. Muhammed, metin inceleme.

Muhibbî, His Life, Works and Mawlid A lot of Works entreated Mohammed (pbuh) were written through love of Prophet Mohammad dating from the golden age and hence numerous literary genres have risen. Amongs them, one of the most important genres accommodated independently is the mawled. For Islamic Turkish Literature, the tradition of wiriting of mawled started with Suleyman Celebi, and his work entitled Vesîletü’n-necât has gone on until today. One of the first samples of these mawleds is Mawlid of Muhibbi. The issue of this thesis, involving some information about the genre of mawled in the introduction, is Muhibbi and His Mawled. In the first chapter of thesis, we tried to give some information about Muhibbi through just his mawled because we couldn’t achieve any information anywhere about him. It is undertood that he was discipline of Emir Sultan with reference to his own expressions and he lived in the middle of XV. century and he wrote his sole work Mawled in this period. In the second chapter of thesis, we discussed Mawled, and it was analysed in terms od shape and content. Finally, in the last chapter, we gave some information about the four copied of Mawled which we have reached and we did its critical by evaluating about its a good bit erroneous spelling. Key Words: Muhibbi, mawled, Mohammad (pbuh), analyse of the text.
Keywords: İslam Edebiyatı