Ergenlerde dindarlık, öz denetim ve hayat memnuniyeti ilişkisi - Sağır, Rukiye (My University, 2019)
Bu araştırmada ergenlerin dindarlık, öz denetim ve hayat memnuniyeti düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca temel değişkenlerin cinsiyet, okul türü, ikamet durumu ve harcama durumu demografik değişkenleri ile ilişkisi de tespit edilmiştir. Araştırma 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı Aralık-Ocak aylarında İstanbul İli Beykoz ve Çekmeköy İlçelerinde farklı ortaöğretim okullarında öğrenim görmekte olan 259 kız ve 264 erkek öğrencini katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri anket tekniğiyle toplanmış ve anket formunda Kişisel Bilgi Formu, Dindarlık Ölçeği, Öz Denetim Ölçeği ve Hayat Memnuniyet Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın temel sorularını cevaplamak amacıyla t testi, tek yönlü varyans (One-Way ANOVA) ve Pearson Korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler incelendiğinde dindarlık, öz denetim ve hayat memnuniyeti değişkenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki tespit edilmiştir.

This study examines the relationship between religiosity, self-control and life satisfaction among adolescents who are living in different district of Istanbul. The relationship of basic variables with demographic variables such as gender, school type, residence status, and expenditure status has also been identified. The study was carried out with the participation of 259 girls and 264 boys attending different secondary schools in Beykoz and Çekmeköy Districts of Istanbul Province in December-January 2018-2019 academic year. The research data was collected by the survey technique and in the survey form, personal Data Form, piety scale, self-control scale and life satisfaction scale were used. T test, one-way variance and Pearson correlation analyses were conducted to answer the basic questions of the study. When the data obtained in the study were examined, statistically significant relationship was determined between religiosity, self-control and life satisfaction variables.
Keywords: Din; Dindarlık; Hayat Memnuniyeti Religiosity; Öz Denetim; Psikoloji; Psychology; Religion; Satisfaction with Life; Self-Control