Kurumsal iletişim ve insan kaynakları yönetimi ilişkisi - Küsmen, Bengü (My University, 2010)
Halkla ilişkiler kurumların çevreleri ile olumlu iletişim kurması ve itibar kazanarak bu itibarı korumaları için uygulanan pazarlama ve kurumsal yönetim uygulama alanlarından biridir. Kurumsal iletişim, halkla ilişkiler çerçevesinde uygulanan ve kurumun her türlü iletişimini kapsayan bir alt alandır. İnsan kaynakları yönetimi, kurumlara rekabette avantaj kazandıran ve insan kaynağının planlı bir şekilde yönetmesini sağlayan güncel bir yönetim konusudur. Halkla ilişkiler departmanları ve İK departmanlarının kurumlar içinde üstlendikleri görevleri ve gerçekleştirdikleri uygulamaları birbirinden çok net sınırlarla ayırmak mümkün değildir. Bu çalışmada kurumsal iletişim ve insan kaynakları konuları incelenerek, bu iki alanın kesişimi ele alınmıştır. Çalışmanin araştırma bölümünde , İstanbul’da farklı sektörlerde hizmet veren firmaların,İK uygulamaları ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan kişilerle görüşüşülerek derinlemesine mülakat yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada farklı sektördeki firmaların insan kaynakları ve halkla ilişkiler uygulamaları değerlendirilmiştir. Ayrıca İK departmanları ve kurum içinde sürdürdükleri uygulamalar incelenmiştir. İnsan kaynakları yönetiminin kurum içi iletişimde sahip olduğu rollere odaklanılmış, halkla ilişkiler faaliyetleriyle kesişim noktaları ortaya konmuştur.

Public Relations (PR) is one of the areas that help corporations communicate effectively with their environment; gain reputation and maintain the gained reputation through marketing and corporate management. Corporate communication is a sub-field of PR and encompasses all sorts of communication conducted by the corporation. Human Resources (HR) management is a recently developed management area which, by providing efficient management of human resources, gives corporations a head start in today’s highly competitive business world. It is not possible to make a clear distinction between the corporate duties of PR departments and that of HR departments. In this study, the notions of corporate communication and HR are examined and the overlapping features between the two are considered. In the research section of the study, the HR employees of various Istanbul-based firms were interviewed. The research method used in this study is in- depth interview. In the present study, HR and PR applications of various firms are evaluated. Additionally, HR departments and the corporate applications maintained by these departments are examined. The role of HR management in corporate communication is emphasized and the overlapping features between HR and PR are presented in detail.
Keywords: Halkla İlişkiler; İnsan Kaynakları