Silikon bazlı daimi yumuşak astar materyallerinin renk stabilitesinin in vitro olarak değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Amaç: Çalışmanın amacı silikon bazlı daimi yumuşak astar materyalleri olan Molloplast B ve Ufi Gel SC mater- yallerinin dört farklı içecek (çay, kahve, portakal suyu ve kırmızı şarap) kullanılarak renk stabilitelerinin değerlendirilmesinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Her materyalden 40 adet 12 mm çapında, 3 mm kalınlığında, disk şeklinde numune hazırlandı. Her iki yumuşak astar materyalinin numuneleri 4 gruba ayrıldı, her 10 numunenin 2 adedi kontrol grubu olarak distile su içerisinde bekletildi. Sonrasında örnekler çay, kahve, portakal suyu ve kırmızı şaraba daldırıldı. Su kontrol grubu olarak kullanıldı. Numunelerin renk ölçümleri başlangıç olarak solüsyonlara batırılma öncesinde ve 1 aylık batırma periyodları sonrasında olmak üzere 2 kez tekrarlandı. Renk farklılığı CIELAB renk sistemi kullanılarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde Tek yönlü Anova testi ve Tukey testi ile parametrik olmayan Kruskal Wallis ve Mann Whitney U test kullanıldı. Bulgular: Her iki gruptada; çay, kahve, portakal suyu, kırmızı şarap ve distile sudan elde edilen ΔE değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<0.05). Ufi Gel SC kırmızı şarap ΔE değeri, portakal suyu (p:0.016;p<0.05) ve distile su (p:0.027; p<0.05) ΔE değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir. Molloplast B’nin çay (p:0.027; p<0.05), kahve (p:0.046; p<0.05) ve kırmızı şarap (p:0.027; p<0.05) ΔE değerleri distile su ΔE değerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir. Çay, kahve ve portakal suyunda; Ufigel SC ve Molloplast B materyallerinin ΔE değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken (p>0.05), Kırmızı şarapta; Ufigel SC ΔE değeri, Molloplast B ΔE değerinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir (p<0.05). Sonuç: Çay, kahve, portakal suyu Ufigel SC ve Molloplast B silikon bazlı daimi yumuşak astar materyallerinde benzer renk değişikliğe neden olurken, kırmızı şarabın Ufigel SC materyalinde meydana getirdiği renk değişikliği Molloplast B materyalinden daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada, test edilen materyallerin uygulanıldığı hastalar, bu renk değişikliği hakkında bilgilendirilmelidirler.

Purpose: The purpose of this study was to evaluate the effect of four different staining solutions on the color stability of Molloplast B and UfiGel SC; silicon-based permanent soft denture liners. Material and Methods: 40 discshaped specimens (12 mm in diameter and 3 mm in thickness) were fabricated for each material. Each group was divided into 4, 2 of the specimens from each group were stored in distilled water as control group and the remaining eight specimens were dipped into the staining solutions; tea, coffee, orange juice and red wine. Color measurements of the specimens were made before and after 1 month of dipping sessions. To evaluate color differences, the CIELAB colorimetric system was used. Data were statistically analyzed using One way ANOVA, Tukey HDS tests and nonparametric Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. Results: In both of the materials significant differences among the tea, coffee,orange juice, red wine and distilled water solutions were determined (p<0.05). In Ufi Gel SC; red wine ΔE value is significantly higher than orange juice (p:0.016; p<0.05) and distilled water (p:0.027; p<0.05) ΔE values. In Molloplast B; tea, coffee and red wine ΔE values were significantly higher than the distilled water ΔE value. In tea, coffee and orange juice solutions; no significant differences among Ufi Gel SC and Molloplast B were determined (p<0.05). On the other hand, red wine; ΔE value of Ufi Gel SC was significantly higher than ΔE value of Molloplast B (p<0.05). Conclusion: Although the effect of tea, coffee and orange juice were similar for both Ufigel SC and Molloplast B silicon-based permanent soft denture liners, the discoloration of the red wine of Ufigel SC was significantly higher then the Mollopolast B. The patients which were applied the tested materials must be advised about this discoloration.
In vitro color stability of silicon-based denture relining materials
Keywords: Diş Hekimliği