Tekstil sanatında zanaatin yeri - Büyüksofuoğlu, Fatma (My University, 2019)
ÖZETTEKSTİL SANATINDA ZANAATİN YERİBu çalışma, tekstil sanatında kullanılan en yaygın tekstil zanaarleri göz önünde bulundurularak düzenlenmiştir. Tekstil zanaatlerinin tekstil sanatı eserlerinde kullanılmasının araştırılması amaçlanmıştır. Tekstil sanatının geçmişten günümüze değişimi, gelişimi incelenmiştir.Beş bölüm şeklinde hazırlanan bu çalışmanın ilk bölüm giriş bölümüdür. İkinci bölümde tekstil olgusunun tarihi ve gelişimi araştırılarak, insanların ihtiyaçlarına yönelik gelişimlerinden kısa bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, genel olarak Dokuma, Örme, Keçecilik, Baskı, Boyama, Düğüm, Dikiş, Nakış, Yorgan ve Kırkyama zanaatleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, sanat olgusu ve tekstil sanatı genel bir bakış ile açıklanmıştır. Bu bölümde (tapestry) duvar halıları, Arts and Crafts Hareketi, Bauhaus Dokuma Atölyesi ve atölye sanatçılarının yanı sıra ilk Lozan Bienali’nden ve Lif Sanatından bahsedilmiştir.Beşinci bölümde, ikinci bölümde anlatılan tekstil zanaatlerini kullanan tekstil sanatçıları ve eserleri incelenmiştir. Kullandıkları tekniklerin eserlerinde oluşturduğu etkileri gösteren görsellere yer verilmiş ve sanatçıların tekstil sanatına bakış açılarına değinilmiştir. Ayrıca tekstil sanatçısı olmadıkları halde tekstil malzeme ve zanaatlerini kullanan sanatçıların çalışmalarına da yer verilmiştir.Bu çalışmanın sonuç kısmında ise, tekstil sanatında kullanılan teknikler hakkında yapılan tüm araştırmalar ve elde edilen veriler sonucunda, tekstil sanatında tekstil zanaatlerinin önemi ve potansiyeli irdelenmiş ve yorumlanmıştır. İÇİNDEKİLERSayfa No:GENEL BİLGİLERiÖZETiGENERAL KNOWLEDGEiiSUMMARYiiiİÇİNDEKİLERvŞEKİL LİSTESİixRESİM LİSTESİix1. GİRİŞ12. TEKSTİLE GENEL BAKIŞ22.1 Tekstilin Tanımı22.2 Tekstilin Tarihçesi33. TEKSTİLDE KULLANILAN ZANAATLER73.1 Tekstil Zanaatlerinin (El Sanatlarının) Tanımı73.1.1 Dokuma83.1.2 Örme123.1.3 Keçecilik163.1.4 Düğüm193.1.5 Boyama213.1.6 Baskı243.1.7 Dikiş303.1.8 Nakış323.1.9 Kırkyama353.1.10 Yorgan374. TEKSTİL SANATI404.1 Tekstil Sanatına Genel Bakış404.1.1 Tapestry (Duvar Halısı)494.1.2 Arts and Crafts564.1.3 Bauhaus ve Dokuma Atölyeleri604.1.4 Bauhaus Dokuma Atölyesi Sanatçıları644.1.4.1 Gunta Stölzl644.1.4.2 Anni Albers684.1.5 Lif Sanatı714.1.6 İlk Lousanne Bienali755. TEKSTİL ZANAATLERİNİN TEKSTİL SANATINDA KULLANIMI ve DÖNÜŞTÜRÜLMESİ785.1 Tekstil Zanaatlerinin Tekstil Sanatçıları Tarafından Kullanımı ve Yorumlanması785.1.1 Dokuma Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları785.1.1.1 Olga De Amaral795.1.1.2 Josep Grau Garriga835.1.2 Örme Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları875.1.2.1 Toshiko Horiuchi MacAdam875.1.2.2 Leigh Martin915.1.3 Keçeleştirme Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları935.1.3.1 Andrea Graham945.1.3.2 Janice Arnold975.1.4 Düğüm Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları1005.1.4.1 Francoise Grossen1015.1.4.2 Aurelia Munoz1055.1.5 Boyama Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları1095.1.5.1 Rowland Ricketts1095.1.5.2 Ulla Maija Vikman1125.1.6 Baskı Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları1145.1.6.1 Joanna Kinnersly Taylor1155.1.6.2 Joan Morris1185.1.7 Dikiş Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları1205.1.7.1 Orly Cogan1205.1.7.2 Andrea Cryer1245.1.8 Nakış Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları1285.1.8.1 Michelle Kingdom1285.1.8.2 Ana Teresa Barboza1315.1.9 Kırkyama Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları1335.1.9.1 Merill Comeau1345.1.9.2 Roxane Lessa1365.1.10 Yorgan Tekniğini Kullanan Tekstil Sanatçıları1385.1.10.1 Neroli Henderson1385.1.10.2 Maryam Ashkanian1435.2 Tekstil Teknik ve Malzemelerin Farklı Sanat Disiplinlerine Etkisi ve Sanatçıların Çalışmaları1465.3 Tekstil Teknik ve Malzemeleri Kullanılarak Uygulanan Kişisel ve Grup Çalışmaları154SONUÇ163KAYNAKÇA166

SUMMARYTHE PLACE of HANDICRAFTS in TEXTILE ARTThis work has aimed to highlight the most common handicrafts used in textile art, in addition to the research of the use of those handicrafts in textile works of art. The gradual change from past to present and progress of textile art has also been analyzed. The work consists of five chapters; the first of which is the introduction. The second chapter discusses the history and development of the textile phenomenon and the progress in regards to people’s needs.In the third chapter the term ‘handicrafts’ is studied and textile handicrafts are discussed in detail. These include techniques like weaving, knitting, felt, printing, dyeing, knotting, embroidery, stitching, quilt, and patchwork.In chapter four, the phenomenon of ‘art’ is gone over and textile art is evaluated with a general point of view. The movements and initiatives that let textile art reach to present are discussed. The Arts and Crafts Movement in the process of transformation of tapestry to modern day fiber art, Bauhaus Weaving Studio and studio artists, The Lausanne Biennial and Fiber Art have also been mentioned.The fifth chapter covers the works of textile artisans that utilize and interpret the textile handicrafts listed in chapter two. How those techniques affect their work is demonstrated with visuals and their perspective for those handicrafts is covered. Moreover, the works of artist that utilize textile material and handicrafts even though they are not textile artists are also included.In the conclusion part; as a result of all researches and the data collected about the techniques used in textile art, the importance and potential of textile handicrafts for textile art is examined and interpreted.
Keywords: : Tekstil Sanatı; Arts and Craft; Bauhaus Dokuma Atölyesi; Bauhaus Weaving Workshop; Fiber Art; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Lausanne Biennial; Lif Sanatı; Lozan Bienali; Tapestry; Tekstil; Tekstil Sanatçıları : Textile Art; Tekstil Zanaatleri; Textile; Textile Artists; Textile Crafts