Eser sahibinin mali haklarının ihlali suçu - Akın, Burak (My University, 2019)
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) eser sahibinin mali ve manevi haklarının bulunduğu düzenlenmiş ve anılan haklar koruma altına alınmıştır. Bu koruma kapsamında mali ve manevi haklarının ihlal edilmesi durumunda eser sahibine öncelikle tecavüzün ref'i, tecavüzün men'i, tazminat davaları gibi bazı özel hukuk çarelerine başvurma imkanı tanınmıştır. Bununla birlikte kanun koyucu izlediği suç ve ceza siyaseti gereğince mali ve manevi hakların ihlallerinde yalnızca özel hukuk korumasının eser sahibine yeterli bir güvence sağlamayacağını düşünmüş ve son çare olarak ceza hukuku yaptırımları öngörmüştür. Bu çerçevede FSEK m. 71/ 1-(1)’de eser sahibinin mali ve manevi haklarının ihlali suç olarak düzenlenmiştir. Bu çalışmada da eser sahibinin mali haklarının ihlali suçu suç inceleme metoduna göre anlatılmaya çalışılmıştır.

The Law on Intellectual and Artistic Works (FSEK) regulates the economic and moral rights of the author and protects these rights. Within the scope of this protection, in case of violation of their economic and moral rights, the author of the work is given the opportunity to apply to some civil remedies, such as refusal of infringement, prohibition of infringement, and action for damages. However, the legislator considered that only the protection of civil law would not provide sufficient assurance to the author of the violations of economic and moral rights in accordance with the criminal and criminal policy he pursued and provided for criminal law sanctions as a ultima ratio. In this context, the violation of the economic and moral rights of the author is regulated as a crime. In this study, the crime of violation of the eoconomic rights of the author is tried to be explained.
Keywords: ceza hukuku; crime; criminal law; eoconomic rights; eser; eser sahibi; Fikri mülkiyet hukuku; mali haklar; suç Intellectual property law; work; work owner