Birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlarda çalışan ebe ve hemşirelerin verdikleri doğum öncesi bakım hizmetleri ve iş doyumlarının belirlenmesi - Avcı, Tuğba (My University, 2010)
Araştırma, Haziran-Temmuz 2009 tarihinde İstanbul Kağıthane Sağlık Grup Başkanlığı’na bağlı yirmi iki sağlık ocağı ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezinde (AÇSAP) çalışan 60 ebe ve hemşire ile doğum öncesi bakım (DÖB) hizmetlerindeki rolleri, yaşadıkları güçlükler, hizmet kapsamında uygulamaya ilişkin görüşleri ve iş doyumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanıp uygulanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ve Minesota Doyum ölçeği ile elde edilmiştir. Veriler yüzdelik t testi ile değerlendirilmiştir. Ebe ve hemşirelerin % 41,7’sinin 26-30 yaş arasında, % 61,7’sinin lisans mezunu, % 71,7’sinin evli, % 53,3’ünün sözleşmeli olarak çalıştığı, % 40’ının meslekteki çalışma süresinin 1-5 yıl arasında olduğu belirlenmiştir. Ebe ve hemşirelerin % 100 oranında “kişisel bilgiler” öyküsünü aldığı, hekimin % 23,3 oranında göğüs ve kalp oskültasyonu yaptığı, gebelerin % 18,3’e vajinal muayene yapıldığı, % 98,3 oranında kan sayımı veya Hb-Hct ölçümünün alındığı belirlenmiştir. Gebelere verilen danışmanlık hizmetinin içerdiği konulardan; beslenme-diyet, fiziksel aktivite ve çalışma koşulları, sigara alışkanlığı, fetüs hareketlerinin hissedilememesi konularına % 98,3 oranında değinildiği belirlenmiştir. Ebe ve hemşirelerin DÖB hizmetlerine ilişkin güçlükleri ve işdoyumları belirlenerek, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulmasına ve iş doyumlarının arttırılmasına ilişkin öneriler geliştirilmiştir. ncesi bakım, ebe, hemşire, iş doyumu, sağlık ocağı

DETERMINATION OF JOB SATISFACTION AND PRENATAL CARE SERVICES GIVEN BY MIDWIVES AND NURSES WORKING IN PRIMARY HEALTH CARE INSTITUTIONS Research has planned and implemented with 60 (sixty) midwives and nurses working in twenty-two clinics and Maternal and Child Health and Family Planning Center under the Department of Istanbul Kagıthane Health Group in order to define the roles in prenatal care services, challenges faced, comments on implementation in services and job satisfaction in June-July 2009. Data were obtained by Questionnaire Scale prepared by the researcher and Minnesota Satisfaction Scale. Percentage data were assessed by t test. 41.7 % of midwives and nurses between the ages of 26-30, 61.7 % to have a graduate degree, 71.7 % to have married, 53.3 % to work as indentured, and 40,0 % profession in the study period was between 1-5 years was determined. 100,0 % midwives and nurses receive the personal information story, the physician's take 23.3 % rate of chest and cardiac auscultation, 18.3 % of pregnant womens done a vaginal examination, rate of 98.3 % in the blood count or hemoglobin-hematocrit measurement is taken has determined. The subjects included consulting services given to pregnant women; nutrition-diet, physical activity and working conditions, smoking habits, can not be feeling fetal movement was set at a rate of 98.3 % mentioned. Difficulties related to prenatal care services and job satisfacton of nurses and midwives determined and proposals have been developed concerning to provide primary health services and to increase job satisfaction. Key words: Antenatal care, midwives, nurses, job satisfaction, cottage hospital
Keywords: Hemşirelik; İş Doyumu; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Sağlık Hizmetleri