Deri ıslatma sıvılarındaki bakterilerin doğru elektrik akımı ile inaktivasyonu - Uğur, Gamze (My University, 2006)
DERİ ISLATMA SIVILARINDAKİ BAKTERİLERİN DOĞRU ELEKTRİK AKIMI İLE İNAKTİVASYONU Elektrik akımı uygulanması ile bakterilerin inaktivasyonu, yüksek etkinliği, düşük maliyeti ve kolay uygulanması nedeniyle farklı alanlarda dikkat çekmiştir. Bu sebeple Tuzla-İstanbul’daki farklı tabakhanelerden elde edilen ilk ve ana ıslatma sıvılarındaki mezofil bakteriler üzerine 2 Amperlik doğru elektrik akımının bakterisitik etkisi 50 dakika süreyle incelenmiştir. Derilerin ilk ıslatma sıvılarının 1 mililitresinde mezofil bakteri sayısının 104-105 koloni oluşturma birimi (kob), ana ıslatma sıvılarında ise genellikle 106-107 kob olduğu bulunmuştur. Hem ilk ıslatma hem de ana ıslatma sıvılarındaki toplam gram-negatif bakteri (101-104 kob/ ml) ve toplam tuza toleranslı bakteri (103-104 kob/ ml) sayıları hemen hemen eşit bulunmuştur. Ana ıslatma sıvılarındaki toplam proteolitik ve lipolitik mezofil bakteri sayılarının, toplam proteolitik ve lipolitik tuza toleranslı bakteri sayılarının, ilk ıslatma sıvılarındaki bakteri sayılarından yüksek olduğu görülmüştür. Dört ana ıslatma sıvısındaki mezofil bakteriler 50 dakika elektrik akımı uygulandıktan sonra inaktive olurken, 7 ilk ıslatma sıvısında ve 3 ana ıslatma sıvısındaki mezofil bakteriler 20-30 dakika doğru elektrik akımı uygulaması sonrası inaktive olmuşlardır. Bu çalışmanın en önemli sonucu, elektroliz hücresi içerisindeki bakteri sayısı ile voltaj seviyesi arasında bir ilişkinin bulunmuş olmasıdır. Islatma sıvılarındaki bakteriyel populasyon tamamen inaktive oluncaya kadar voltaj seviyesi ile bakteri sayısı doğru orantılı olarak azalmıştır. Islatma sıvılarındaki bakteriyel populasyon elektrik akımı ile tamamen öldürülünce, ıslatma sıvısındaki voltaj seviyesi artmaya başlamıştır. Bu önemli bulgu, deri endüstrisindeki ıslatma sıvılarında tüm bakteriyel populasyonun inaktivasyon zamanını tayin etmek için kullanılabilir. Direkt çevreye boşaltılan ıslatma sıvılarındaki bakteriyel populasyonun elektrik akımı ile inaktivasyonu, herhangi bir arıtma sistemine sahip olmayan tabakhanelerde kullanılabilir. Haziran 2006 Gamze UĞUR

INACTIVATION OF BACTERIA IN HIDE SOAK LIQUORS VIA DIRECT ELECTRIC CURRENT Inactivation of bacteria by electric currents in different areas have received much attention due to high efficiency, low cost and easy application of electric currents. Therefore, the bactericidal effect of passing 2 A direct electric current for 50 min on mesophilic bacteria in both first and main soak liquors obtained from different tanneries in Tuzla-İstanbul, Turkey were examined. The first soak liquors of hide contained usually 104-105 cfu/ ml of mesophilic bacteria while the main soak liquors contained 106-107 cfu/ ml. The total numbers of gram-negative bacteria (101-104 cfu/ ml) and halotolerant bacteria (103-104 cfu/ ml) in both the first and main soak liquors were almost the same. The number of total proteolytic and lipolytic mesophilic bacteria, total proteolytic and lipolytic halotolerant bacteria in the main soak liquors were higher than that of the first soak liquors. Mesophilic bacteria in the first (7 samples) and main (3 samples) soak liquors were inactivated after 20-30 min of direct electrical current treatment while mesophilic bacteria in four main soak liquors were inactivated after 50 min of treatment. The most important result of this experiment is that there was a correlation between voltage level and the numbers of bacteria in the electrolysis cell. Bacterial population in soak liquors decreased proportionally to voltage level until all bacterial population was inactivated but when the bacterial population in soak liquors were completely destroyed via direct electric current, voltage level started to increase. This important clue might be used to predict inactivation time of all bacterial population in soak liquors in hide industry. Inactivation of bacterial population in soak liquors which are directly discharged into environment via electrical current treatment might be used in the tanneries which do not have any waste treatment system. Haziran 2006Gamze UĞUR
Keywords: Bakteriler; Biyoloji