Otomobil satın alma davranışında cinsiyet faktörünün önemi ve bir uygulama - Gündüz, Gülter Gizem (My University, 2009)
ketim, Tüketici Davranışı, Satın Alma Karar Süreci, Cinsiyet, Otomobil ÖZET OTOMOBİL SATIN ALMA DAVRANIŞINDA CİNSİYET FAKTÖRÜNÜN ÖNEMİ VE BİR UYGULAMA Günümüzün en çok üstünde durulan konularından biri olan tüketim, eskiden beri insan yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. Geçmişten bugüne toplumlarda yaşanan değişimlerin sonucu olarak, tüketim kalıplarıda değişmektedir. Bu da işletmeleri sürekli olarak tüketicilerin satın alma davranışlarının arkasında yatan nedenleri analiz etmeye ve buna uygun stratejiler üretmeye mecbur bırakmaktadır. Bu çalışmada tüketici davranışı ve satın alma karar süreci incelenerek, tüketici tercihleri ve bunların arkasında yatan nedenler ortaya konmaya çalışılmıştır. Tüketici kavramı, tüketici davranışı, tüketici davranışını etkileyen etmenler ve satın alma karar süreci incelenerek genel bir çerçeve ortaya konmuştur. Çalışmanın araştırma bölümünde ise, insan davranışlarında oldukça büyük etkisi olan cinsiyet faktörünün otomobil satın alma davranışındaki önemi incelenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizi sonucunda, kadın ile erkekler arasında otomobil satın alma karar sürecinin çeşitli aşamalarda farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Özellikle pazar bölümlemesini cinsiyete göre yapan işletmelerin bu farklılıklardan hareketle, pazarlama strateji ve taktikleri hazırlamaları daha faydalı olacaktır. Consumption, Consumer Behavior, Buying Process, Decision Process, Gender, Automobile

THE IMPORTANCE OF GENDER FACTOR IN AUTOMOBİLE BUYING BEHAVIOR AND A SURVEY Consumption has an remarkable role in human life and is one of the most common topic of the present day. Due to the developments have been happening during time, consumption patterns are also changing. And the companies, in order to be successful , should constantly analyze the reasons behind buying decisions and develop marketing strategies and tactics accordingly In this thesis, consumer behavior and buying decision process and the reasons behind those decisions have been investigated. Consumer, consumer decision, factors affecting consumer decision and buying decision process have been tried to explained in detail and compose a general idea about buying decision process. In the survey section of the study, the effect of the gender factor on automobile buying decision has been analyzed. Due to the analysis of the gathered data, at the several stages of the decision process, differences between woman and man have been emerged. Companies should be aware of these differences and develop their marketing plans accordingly.
Keywords: Cinsiyet_Satın Alma Davranışı; İşletmecilik; Satın Alma Davranışı; Satın Alma_Otomotiv; Tüketici Davranışı