Serbet okuma döneminde okutulan hikaye kitaplarının incelenmesi - Dünya, Rohat (My University, 2002)
Okuma her alanda etkili öğrenme aracıdır. Okuma alışkanlığı çok küçük yaşlarda öğrenciye kazandırılmalıdır. Çocuğun okuma alışkanlığı kazanmasında en önemli etken aile ve okuldur. Okulda öğrenci direkt olarak serbest okuma döneminde kitapla tanışır ve onu yalnız başına okumaya başlar. Serbest okuma ve yazma dönemi öğrencinin kitabı sevmesinde etkili olan bir dönemdir. Bu dönemde öğrenciye verilecek hikaye kitapları öğrencilerin gelişimlerine, ilgilerine uygun, nitelikli eserlerden oluşmalıdır. Araştırmanın çıkış noktası öğrencilere okutulan kitapların hangileri olduğu ve kitapların öğrencilerin seviyesine uygun olup olmadığıdır. Çalışmanın amacı ise bu kitapları tespit edip çocuk kitapları yazarları ve Talim Terbiye Kurulu'nun tavsiyelerine ne derece uygun olduğunu belirlemektedir. Araştırmanın evreni Üsküdar Ali Nihad Tarlan İlköğretim Okulu, Ümraniye 60.Yıl İlköğretim Okulu, Yamanevler İlköğretim Okulu ve Nihat Sami Banarlı İlköğretim Okulunda görev yapan tüm öğretmenlerdir. Yine bu öğretmenlerin anketlere verdikleri cevaplarla ortaya çıkan serbest okuma ve yazma dönemine ait kitaplardır. Örneklem ise evrenden, dört devlet okulunda görev yapan 100 öğretmen ve bu öğretmenlerin anketlere verdikleri cevaplarla belirlenen serbest okuma dönemine ait hikaye kitaplarıdır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenmiş bu araştırmada, öğretmenler için anket geliştirilmiştir. Yine çocuk kitapları yazarlarının çocuklar için hazırlanan hikaye kitaplarında bulunması gereken ölçütler ile Talim ve Terbiye Kurulu'nun öngördüğü maddeler birleştirilmiş ve değerlendirme formu oluşturulmuştur. Bu forma göre kitaplarda bulunan özellikler belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre anketler sonucunda ortaya çıkan 20 kitap içinde değerlendirme formunda yer alan maddelerin hepsini kapsayan kitap olmamıştır. Yani tespit edilen kitapların hiçbirinde ölçütlerin hepsi bulunamamıştır.

Reading is an effectual tool of learning in every field. The habit of reading must be won earlyest possible by the students. The major factors for this habit are family and school life. In the school, students meet with ebooks and start reading these during the free ereading period. This period has an effectual role that the students like books. In those days the books have to be selected carefuly. They have to be usable. The point of this research is to find the correct books and search is to find the correct books and search if they are favorable to their level. An other issue is to select the books according the criterions of the Talim Terbiye Kurulu. The population of this research are Üsküdar Ali Nihad Tarlan Primary School, Ümraniye 60.Yıl Primary School, Yamanevler Primary School and Nihat Sami Banarlı Primary School's eteachers' answers and the selected books for this free reading period. The examples were selected around 100 teachers between this 4 schools. In this research which has a combing model prepared a pool of questions. According to the results of these questions we found 20 books. But more of them were suitable to the criterions decided by the Talim Terbiye Kurulu.
Keywords: Eğitim