YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDAMURİS MUVAZAASININ VARLIĞINI GÖSTEREN EMARELER - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla yapıldığı ve asıl amacın satış değilbağış oluğu iddialarına konu davalarda, miras bırakanın asıl irade ve amacının ortayaçıkarılması için toplanan kanıtların, tarafların özel durumları ve yaşamın gerçekleridikkate alınarak değerlendirilmesine bağlıdır. Özellikle; miras bırakanın mali durumuitibariyle mal satmaya ihtiyacı bulunmayan varlıklı bir kişi olması, aracı malik kullanılması ve toplumsal algılar nedeniyle erkek evladın kız evlada üstün tutulması mirasbırakanın mirasçılarından mal kaçırmak iradesinde olduğunu gösterebilmektedir. Yargıtay uygulamasında yine birçok husus muris muvazaasının varlığına delil sayılmaktadır.

When the legator smuggle property from his inheritors or if the intention of forming a contract is donation rather than sale, in these cases, in order to understand legator’s original purpose, one should evaluate the facts by examining the parties special circumstances and the facts of life. The facts such as; wealth of the legator, using proprietor as an intermediary and superior of son from daughter might indicate the legator’s tendency to smuggle property. Many issues are still considered as an evidence for the existence of deceased’s collusion in the Supreme Court’s Implementations.
The Signs of Deceased’s Collusion in the Light of Supreme Court’s Decisions