Kemoterapi alan kanser hastalarında yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi - Karamanoğlu, Ayla E. (My University, 1999)
Bu araştırma kanserli hastaların yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri Belirlemek amacıyla planlamış ve gerçekleştirilmiştir. 80 kanserli hastada yaşam kalitesi ve yaşam kalitesi ile sosyodemografik değişkenler,hastalık ile ilgili değişkenler arasındaki ilişki irdelenmiştir. Cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, medeni durum, mesleki durum, aile tipi, sürekli yaşanılan yeri (köy, kent) içeren sosyo demografik değişkenler; kanserin tipi, süresi, tedavi durumu, ailede başka kanserli olup olmadığı,kemoterapi kür sayısı, kemoterapi uygulanan sağlık personelinin tutum ve davranışları kemoterapi ile ilgili eğitim alıp almadığı gibi hastalık ile ilgili değişkenler ile yaşam kalitesi arasında anlamlı olduğu bulgulanmıştır. Klinik alanda yaşam kalitesi ölçümleri, kanserin yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesini sağlar, böylece; hastaların fonksiyonel yeteneklerini, esenliklerini ve genel sağlık anlayışlarını geliştirebilecek bakım programları seçilebilir, hastanın tedavi programına uyumu artırabilir ve yaşam kalitesine olan etkileri azaltılabilir. Bu nedenlerle, kanserli hastalara bakım veren görevlilerin hastaların yaşam kalitelerini değerlendirmeleri son derece önemlidir. Klinik kullanımda yaşam kalitesi ölçüm araçları, kısa, değerlendirilmesi ve yorumlanması kolay olmalıdır, Bu kriterlere uygun olan SF 36 Yaşam Kalitesi ölçeği farklı kronik hasta gruplarında kullanılmalıdır. Araştırmamızda olgu sayısı sınırlı olduğundan,yapılacak diğer çalışmalarda, farklı sosyodemografik özellikleri temsil eden gruplara uygulanması önerilmiştir. QUALITY OF LIFE IN CANCER PATIENTS WHO TAKE CHEMOTHERAPY AND STUDY OF FACTORS THAT AFFECT QUALITY OF LIFE IN CANCER PATIENTS This study planned done in a fashion to determine quality of life and the fators that affects it in cancer patients. Q uality of life relation of this to cociodemographic disease state are studied. Sex, age,level of education, marital status, occupation, type of cancer, duration of illness, treatment modality. Presence of other family members with cancer, number of cycles in treatment, health care providers, attitude toward patient and level of their cancer care related education found to be significantly related to the patients quality of life. Quality of life measurements in clinical studies enables us to examine the effect of cancer on quality of life; therefore appropriate programs can be developed to improve patients functional abilities well-being general attitude toward health so that deleterious effects of disease on quality of life can be minimized. For all these reasons, it is very important for health care providers to evaluate patients quality of life. Quaity of life mesurements methods in clinical setting should be brief easy to apply evaluate SF 36 Quality Of Life Measure has these qualities should be used in patients with various chronic illness. Because of limited number of patients in our study, it is atvised to apply it to people in various sociodemographic in future studies.
Keywords: Hastalıklar; kan kanseri; Kanser_Kemoterapi; Kanserler; Kemoterapi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; Tümörler ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar