Tarihsel gelişimi içerisinde Batı Trakya Türklerinin sorunları ve Türkiye açısından değerlendirilmesi - Yüksel, Aykut (My University, 2001)
Bu çalışmamızda; Balkan savaşları sonrasında kaybedilen ve daha sonra da Mîsâk-ı Milli sınırları dışında kalan, Lozan Antlaşması ile hukuki statüsü belirlenen, Batı Trakya bölgesi ve bölgedeki Müslüman-Türk azınlığın sorunları incelenmektedir. Birinci Bölümde, Batı Trakya olarak anılan bölgenin coğrafi ve tarihi konumu ortaya konarak bölgedeki sorunun tespiti yapılmakta ve Batı Trakya'da tarihsel mücadelenin arka planı incelenmektedir. İkinci Bölümde, sorunun hukuki boyutu ve azınlık statüsünün kapsamı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bölümde azınlıklara tanınan hakların niteliği ve gelişen yeni dünya koşulları içerisinde azınlık statüsünün yeniden tanımlanması ele alınmış, azınlıklara tanınan hakların uluslararası düzeyde ne şekilde koruma altına alındığı incelenmiştir. Bunlara ek olarak konumuzun ana çıkış noktası olan Batı Trakya Müslüman-Türk Azınlığı'nın Lozan Antlaşması öncesinde ve sonrasında içinde bulunduğu statü ve sahip olduğu haklar belirtilmiştir. Üçüncü Bölümde, Müslüman-Türk Azınlığın toplumsal örgütlenmeleri incelenmekte, azınlığın varlığını sürdürebilmesi için kendi bünyesinde oluşturduğu geleneksel ve modern sivil toplum örgütlenmelerinin yanı sıra, diğer toplumsal kuruluşların yapısı ve işleyişi ile bu örgütlenmelerin azınlık yaşamındaki yeri ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca azınlığın yayın organları da ele alınmıştır. Dördüncü Bölümde, Yunanistan'ın Müslüman Türk azınlığına karşı izlediği baskı ve asimilasyon politikası değerlendirilerek baskının hangi alanlarda yapıldığı ortaya konmakta, azınlığın hak arama mücadelesi ele alınmaktadır. Tezin son bölümünde ise Batı Trakya sorunu Türkiye ve Yunanistan ilişkileri bağlamında incelenerek sorunun Türkiye için ne anlam ifade ettiği ortaya konarak çözümü için Türkiye'nin yapması gerekenler konusunda öneriler sunulmaktadır.
Keywords: Ege Bölgesi; Tarih; Türkiye; Türkler_Batı Trakya Türkleri