Yıllık gelir sigortasının Türk sosyal güvenlik sistemine yapabileceği muhtemel katkıların değerlendirilmesi - Meral, Hasan (My University, 2015)
Sosyal güvenlik ihtiyacı tarihin ilk çağlarından itibaren toplumda yaşayan bireylerin temel ihtiyaçlarından birisi olmuştur. Yıllar içinde değişen sosyoekonomik koşullara bağlı olarak sosyal güvenlik sistemleri de değişmiş ve gelişmiştir. 1980’li yıllarda artan liberal ekonomi politikalarını ile birlikte tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de sosyal güvenlik sistemlerinin kapsamı daralmaya başlamıştır. Diğer taraftan 17.yy’da kurumsal olarak uygulanmaya başlayan yıllık gelir sigortaları, 1990’lı yıllarda giderek gelişmiş ve sosyal güvenlik sistemlerine bir alternatif olarak görülmeye başlanmıştır. Ülkemizde de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne bağlı olarak sunulmaya başlanan yıllık gelir sigortalarının önümüzdeki dönemde etkinliğinin artacağı öngörülmektedir. Çalışmanın amacı, Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne bağlı olarak ya da direkt olarak sunulan yıllık gelir sigortalarının Türk Sosyal Güvenlik Sistemi’ne yapabileceği potansiyel etkilerin incelenmesidir. Bu kapsamda, Dünya’da ve ülkemizde sosyal güvenlik sistemlerinin başlangıcı, gelişimi ve günümüzdeki durumu incelenmeye, Dünya uygulamaları ve pratikler üzerinden yıllık gelir sigortaları ve sosyal güvenlik sistemi ilişkileri irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda ülkemiz sosyal ekonomik şartlarında yıllık gelir sigortalarının kamunu tarafından sunulan emeklilik sistemine bir alternatif olamayacağı ancak kamu sosyal güvenlik sistemi üzerindeki baskıyı azaltabileceği, bireysel tasarruf arttırılması ve tasarrufların verimli değerlendirilmesinde faydalı bir araç olabileceği sonucuna varılmıştır. Yıllık Gelir Sigortası, Sosyal Güvenlik Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi, Özel Emeklilik, Anüiteler

Since the early ages of history, social Security has been a basic need for all individuals living in the society. Social security systems have been changed and developed over the years depending on the changing socioeconomic conditions. With increasing liberal economic policies in the 1980's social security systems' scope has been narrowed in Turkey as well as around the World. On the other hand, Annuities that started to come in to effect in the 17th Century have started to be seen as an alternative to social security system in the 1990's. It's expected that Annuities bundled with Private Pension System will be more effective in Turkey. The aim of the study is to analyze the potential impacts of annuities that will be sold bundled with PPS or standalone within the Turkish Social Security System. Within the scope, beginning, development and current situation of social security system had been researched. Also according to world practices the relationship of the annuities and social security systems had been researched. As a result of the study, it’s thought that annuities cannot be an alternative to the social security system within the current Turkish socioeconomic conditions but it would be a useful investment tool for increasing the individual savings and it could reduce the pressure on the public social security system. Annuities Social Security System, Private Pension System, Private Pension
Keywords: Anüiteler; Bireysel Emeklilik Sistemi; Özel Emeklilik; Sosyal Güvenlik Sistem; Türkiye; Yıllık Gelir Sigortası